Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska 14 pregleda
Osječki SDP o školstvu

Pokreću inicijativu za jednosmjensku nastavu

SDP Osijek
Foto: SDP Osijek
S realizacijom te inicijative krenut će u poznatoj OŠ Mladost na Sjenjaku, najvećem osječkom naselju

- Ako imamo na umu da većina roditelja radi u prijepodnevnim i ranim popodnevnim satima, a djeca idu u školu u dvije smjene to znači da ih barem pola mjeseca ne viđaju više od 2 do 3 sata dnevno. To je problem i za djecu i za roditelje, odnosno obitelj. Ne samo što se kontakt i komunikacija između roditelja i djece smanjuje, već se, prema mišljenju struke, u pojedinim slučajevima direktno reflektira ne samo na učeničke rezultate u školi, nego i na njihov sveukupni život pa i obiteljske odnose - istaknuo je Boris Piližota, čelnik osječkog SDP-a, govoreći o "budućnosti školstva u Osijeku". Istaknuo je tako važnost jednosmjenske nastave, za koju pokreću inicijativu i prezentirat će ju uskoro gradonačelniku Ivicu Vrkiću.

- Izvrsna je to pogodnost za cijele obitelji s obzirom da se ujutro roditelji i djeca zajedno pripremaju za obveze na poslu i u školi, a onda se poslijepodne opet okupljaju kod kuće oko zajedničkog obroka, radi druženja, odmora i planiranja slobodnog vremena. I to je zapravo temelj organizacije prosječne obitelji u 21. stoljeću – naveo je on.

S realizacijom te inicijative krenut će, rekao je, u poznatoj OŠ Mladost na Sjenjaku, najvećem osječkom naselju. Toj školi, pak, nedostaje nekoliko učionica za jednosmjenski rad, ali Piližota, inače i osječki dogradonačelnik, stava je kako ih je moguće vrlo jednostavno dograditi.

- To je projekt i angažman kojim možemo na najizravniji mogući način pozitivno promijeniti živote za oko 500 obitelji iz kojih djeca dolaze ovamo na nastavu. Škole će biti bolje organizirane, obitelji dobivaju više vremena koje mogu provoditi zajedno, roditelji će lakše nadzirati djecu, oslobađa se višak vremena za izvanškolske aktivnosti i razvoj talentiranih pojedinaca, a zahvaljujući tome djeca dobivaju potpuno novu životnu perspektivu - poručio je.