Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Županija brodsko-posavska potpisala 69 ugovora o bespovratnim potporama

Pola milijuna kuna potpore mladim poljoprivrednicima

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
– Imamo šest hektara nasada grmova lješnjaka, bavimo se ekološkom proizvodnjom i ova potpora puno nam znači jer se njome možemo dodatno modernizirati i kupiti nove uređaje koji će nam pomoći u održavanju nasada – rekla je Ivana Franić, nositeljica OPG-a iz Oriovca

Brodsko-posavska županija dodijelila je 500 tisuća kuna bespovratne potpore mladim poljoprivrednicima za kupnju  poljoprivredne mehanizacije. Ugovori o potporama male vrijednosti potpisani su u županijskoj vijećnici sa 69 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Korisnici su to pravo ostvarili temeljem odluke župana i provedenog javnog poziva. Sredstva za  program osigurana su na razdjelu Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu.

Poticaj ostanku na selu

U ovoj godini u proračunu je planirano 2,2 milijuna kuna za provedbu osam mjera potpora male vrijednosti u poljoprivrednoj proizvodnji.

– Imamo šest hektara nasada grmova lješnjaka, bavimo se ekološkom proizvodnjom i ova potpora puno nam znači jer se njome 
možemo dodatno modernizirati i kupiti nove uređaje koji će nam pomoći u održavanju nasada – rekla je Ivana Franić, nositeljica 
obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Oriovca.

U cilju održavanja postojeće i povećanja razine primarne proizvodnje na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, Županijska skupština je u ožujku ove godine donijela Program potpora male vrijednosti u poljoprivredi za razdoblje od 2021. do 2027. godine.
Program obuhvaća 14 mjera na koje poljoprivredni proizvođači mogu kandidirati prihvatljiva ulaganja za ukupno 16,5 milijuna kuna.

Do danas su realizirane tri mjere potpora, i to za istraživačke projekte u poljoprivredi za dva fakulteta (100 tisuća kuna), nabavu mehanizacije i opreme za 32 OPG-a (300 tisuća kuna) te potpore za 69 mladih poljoprivrednika koji su prošli tjedan potpisali 
ugovore (500 tisuća kuna).

– Poticaji nisu veliki, njihov je iznos ograničen i direktivom Europske unije, ali u svakom slučaju doprinose tome da ti ljudi ostanu 
u našoj županiji i nastave se baviti poljoprivredom – rekao je župan Danijel Marušić.

S prošlotjednim zaključivanjem mjere za mlade poljoprivrednike u 2022. godini ukupno su dva fakulteta i 101 obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ostvarili pravo na 900 tisuća kuna bespovratnih županijskih  sredstava.

Aktivne još tri mjere

– Ostaju nam aktivne tri mjere – za poljoprivrednu proizvodnju, stočarsku proizvodnju i krave prvotelke. Vjerujem da će i te potpore pomoći našim poljoprivrednicima – poručio je Marušić.

Županija je 2020. godine krenula s potporama male vrijednosti za unapređenje govedarstva krava prvotelki svih pasmina u iznosu od 500 tisuća kuna. Prošle je godine u sklopu tri provedene mjere 285 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva ostvarilo pravo na bespovratnu potporu u iznosu od 2,1 milijun kuna.

Od početka provedbe do danas OPG-ovi iz županijskog proračuna za očuvanje i razvoj poljoprivrede realizirali su 3,5 milijuna kuna potpora male vrijednosti.