Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Otvoren Sustav navodnjavanja Đolta I. faza

Poljoprivrednici na Đolti mogu navodnjavati 200 hektara

Foto: Kristijan Toplak
Investicija je to Virovitičko-podravske županije vrijedna 8 milijuna kuna i sufinancirana novcem iz Programa ruralnog razvoja

Župan Igor Andrović pustio je u rad sustav navodnjavanja Đolta I. faza, površine 200 hektara, a kada se završi i druga faza, iz bunara će se navodnjavati 392 hektara. Investicija je to Virovitičko-podravske županije, vrijedna osam milijuna kuna i sufinancirana novcem iz Programa ruralnog razvoja.

Novo ruho Obnova Područne škole u Okrugljači

Bit će vodeća u RH

– Na području Virovitičko-podravske županije već je pušten u rad sustav navodnjavanja Kapinci-Vaška, na 1260 hektara. Gradi se sustav Novi Gradac – Detkovac, vrijedan 43 milijuna kuna, a uskoro će i natječaj za drugu fazu gradnje sustava Kapinci –Vaška, vrijedan 37 milijuna kuna. S gotovo 3000 hektara, Virovitičko-podravska županija bit će vodeća po navodnjavanim površinama. Od ukupno 7000 hektara, koje smo za ova dva kruga natjecanja proveli uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, 5500 hektara je u Slavoniji. Nadamo se da ćemo tako našim poljoprivrednicima pomoći da budu konkurentni i da ne ovise o ekstremnim hidrološkim prilikama. Jer, bez navodnjavanja više nema stabilne i dohodovne proizvodnje – istaknuo je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.

Župan Igor Andrović poručio je da Županija neće stati na tri sustava navodnjavanja, nego će u skoroj budućnosti krenuti i u druge faze sustava Đolta te Kapinci – Vaška, a u pripremi je i sustav navodnjavanja u Lukaču i Čađavici.

Županiji više od 10 milijuna kuna za nove projekte Projekti koji život znače – gradit će se ceste, vrtići, škola...

– Svaki sustav koji se otvori označava novu fazu napretka u poljoprivredi na našem području. Plan nam je sustavima navodnjavanja postići 5000 hektara navodnjavanih površina. Ti vrijedni projekti pomoći će nam u sprečavanju katastrofalnih šteta, ponajprije od suša, povećat će poljoprivrednu proizvodnju i učiniti je kvalitetnijom, a samim tim i konkurentnijom na tržištu – istaknuo je župan Andrović.

Novac iz EU

Kao primjer dobrog korištenja sustava naveo je tvrtku Đolta. Na pet hektara površine u sklopu sustava Kapinci – Vaška nalazi se, naime, pokusno polje kao ogledni primjer prednosti korištenja navodnjavanja u poljoprivredi, u odnosu na hektare koji ovise isključivo o prirodi.

– Vjerujem da će proizvođači tako uvidjeti važnost i prednost korištenja sustava navodnjavanja te da ćemo uz fondove EU omogućiti poljoprivrednicima kupiti opremu za sustave navodnjavanja. Uz samu proizvodnju, rekao bih da su sustavi navodnjavanja svojevrsni mamac i za cijelu prehrambenu industriju – istaknuo je Igor Andrović.

Uručeni ključevi Hitnoj pomoći novih pet vozila

Najavio je projekt gradnje prve sušare za sušenje povrća u Hrvatskoj, a ona će “niknuti” u Virovitici.