Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Inicijativa župana sisačko-moslavačkog Ivana Celjaka za nedavnog posjeta Dubrovniku

Poljoprivrednici SMŽ plasirat će proizvode u Dalmaciji

Foto: SMŽ
Predstavnici proizvođača meda, voća, povrća, mliječnih proizvoda će čim prije upoznati župana s količinom viška proizvoda koji se odmah mogu plasirati na tržište, ali isto tako i vrsti proizvoda koji se mogu planirati za buduće razdoblje

Župan Ivan Celjak sa suradnicima održao je sastanak s poljoprivrednim proizvođačima s područja naše županije, a vezano za nedavni županov radni posjet Dubrovniku. Radi se o konkretnoj pomoći Sisačko-moslavačke županije poljoprivrednim proizvođačima u sklopu projekta “Pun ceker – kupujmo lokalno” s ciljem da poljoprivrednici, u srcu turističke sezone, plasiraju svoje proizvode na dubrovačkom području.

Isto tako, rečeno je na sastanku, župan Celjak pokrenuo je inicijativu za dugoročniju suradnju naše županije i turističkih subjekata na području Dalmacije za otkup poljoprivrednih proizvoda. Dogovoreno je kako će predstavnici proizvođača meda, voća, povrća, mliječnih proizvoda i  drugi čim prije upoznati župana s količinom viška proizvoda koji se odmah mogu plasirati na tržište, ali isto tako i vrsti proizvoda koji se mogu planirati za buduće razdoblje.

Inače, poljoprivrednicima s područja ove županije nedavno je uručeno novih 12 ugovora za potpore iz Programa ruralnog razvoja. Vrijedni su bili 4 milijuna kuna, a odnose se na obnovu i razvoj poljoprivredne proizvodnje na potresom pogođenom području te više od 1,4 milijuna kuna vrijedne potpore za mlade  i male OPG-e.

Do sada je Ministarstvo poljoprivrede objavilo tri pojednostavljena natječaja Mjere 5, uz pomoć koje se već obnavljaju potresom stradali poljoprivredni objekti, stada i proizvodni kapaciteti, pri čemu je u sklopu prva dva natječaja izdano 79 odluka o financiranju u iznosu od 15,2 milijuna kuna, dok je na posljednjem natječaju zaprimljeno 106 prijava u iznosu tražene potpore od 73,8 milijuna kuna.