Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Diseminatori u Ludbregu

Pomagat će starijima da ne postanu žrtve ugovora o doživotnom uzdržavanju

Umirovljenici, ilustracija
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell/Ilustracija
U Ludbregu se devet osoba educira da savjetima pomažu starijima od 65 godina koji se ne znaju ili nemaju kome obratiti za pomoć

U Centru za međugeneracijsku solidarnost u Ludbregu obučavaju se budući diseminatori. Taj neobičan naziv nosit će devet osoba educiranih da savjetima pomažu starijima od 65 godina koji se ne znaju ili nemaju kome obratiti za pomoć. Riječ je o zanimljivom projektu "Integrativan Ludbreg". Tema koja posebno zanima stariju populaciju su ugovori o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, koji znaju završiti ružnim sudskim postupcima.

U prvom se ugovoru jedna strana kao davatelj uzdržavanja obvezuje da će primatelja uzdržavati do njegove smrti, kad sva imovina ili dio nje prelazi u vlasništvo davatelja, dok u dosmrtnom uzdržavanju imovina mijenja vlasnika odmah po sklapanju. Dakle, razlika je, pojednostavljeno, u trenutku u kojem imovina prelazi s jednog na drugog.

- Ugovor o doživotnom uzdržavanju mora biti sastavljen u pisanom obliku i ovjeren od suca nadležnog suda ili potvrđen od strane javnog bilježnika ili sastavljen u obliku javnobilježničkog akta. Ugovorom davatelj ne nasljeđuje dugove primatelja i nije ih dužan vraćati. Ukoliko odnosi postanu nepodnošljivi ili se neće ispunjavati obveze, moguć je i raskid ugovora - pojašnjava Petra Međimurec, voditeljica projekta.

Zlouporaba povjerenja

Opasnosti se kriju u slučajevima kad starije osobe nisu u stanju izreći svoje potrebe i želje, te ne poznaju pravnu proceduru o izradi takvih ugovora. U tome bi im trebali pomagati budući diseminatori. Obuku od 40 sati prolazi pet članova Udruge umirovljenika, jedan zaposlenik Grada Ludbrega i troje građana. Obrađuju se i teme poput zloupotrebe povjerenja starijih osoba, upoznavaju se s najvažnijim dijelovima Obiteljskog zakona, slušaju o naslijeđivanju, ostavinskom postupku i sličnom. Nositelj projekta je Udruga umirovljenika i starijih osoba regije Ludbreg, a uključeni su i Centar za socijalnu skrb, te Grad Ludbreg.

- Ustanovili smo da postoji visoki stupanj nepovjerenja starijih osoba u formalne institucije i niska razina informiranosti o vlastitim pravima, ugovorima o uzdržavanju od strane vlastite djece, ali i visoka stopa nasilja nad starijim osobama... - nabraja P. Međimurec. U planu je otvaranje savjetovališta u Udruzi za osobe starije od 65 godina s područja Ludbrega i šire okolice. Najviše zanimanja građani pokazuju za Zakon o naslijeđivanju i ugovore o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju.

- Na naše radionice, predavanja i javne tribine dolaze građani različite dobi, od učenika srednje škole do bake od 90 godina -  napominje P. Međimurec.