Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Međimurska županija

Pomoćnicima u nastavi od 1. siječnja dodatnih 500 kuna

Foto: Međimurska županija
Međimurska županija i Grad Čakovec odlučili su svim pomoćnicima od drugog polugodišta osigurati dodatne potpore, isplaćene im i božićnice

Međimurska županija jedina u Hrvatskoj omogućava da djeca u školama i vrtićima imaju pomoćnike, a kako bi barem malo povećali njihova primanja, Međimurska županija i Grad Čakovec odlučili su svima od drugog polugodišta, bez obzira na to jesu li angažirani putem projekta, udruga ili direktno od Županije i Grada, osigurati dodatne potpore, objavljeno je u petak. Od siječnja 2023. godine svih 178 pomoćnika koji rade u međimurskim osnovnim i srednjim školama dobivat će 66,36 eura dodatka.

Novac osiguran

Novac je osiguran u županijskom i gradskom proračunu, a isplaćivat će se s plaćom. Za pomoćnike koji su zaposleni putem projekta ESF koji provode Međimurska županija i Grad Čakovec, dodatak će se regulirati Odlukom, dok je za dio pomoćnika i komunikacijskih posrednika s udrugama u kojima su zaposleni danas potpisan posebni ugovor. Grad i županija će, svaki za pomoćnike koji rade u školama kojima su osnivači, mjesečno doznačivati 66,36 eura po pomoćniku.

– Suština naše politike u Međimurskoj županiji i Gradu Čakovcu jest da svako dijete, svaki učenik kojem je to potrebno mora imati osiguranog asistenta u nastavi. To nije nadstandard, to je civilizacijski standard za koji moramo osigurati sve uvjete kako bi svatko imao jednake šanse za školovanje i za život. Pomoćnici u nastavi daju veliki doprinos da se djeca u školi osjećaju sigurno te da lakše prate plan i program. Njima svakako treba povećati materijalna prava pa smo gradonačelnica Cividini i ja odlučili zajedno pokriti dodatne materijalne troškove za sve naše pomoćnike – rekao je župan Matija Posavec i dodao da su svi pomoćnici primili i božićnicu u iznosu od 750 kuna koja im je već isplaćena. Uz dodatak, za sljedeću će im godinu biti osiguran dar za djecu, regres i božićnice.

– Ovo je u stvari vatrogasna mjera koja neće riješiti njihov budući status, bez obzira na to što će to samo Grad Čakovec stajati više od 31.000 eura. Kako na proljeće, odnosno krajem školske godine slijedi europski natječaj za sljedeće razdoblje, koje će vjerojatno trajati četiri godine, prilika je da lokalna i regionalna samouprava te udruge koje također putem projekta osiguravaju pomoćniku/komunikacijske posrednike, argumentirano pritisnu donositelje odluka kako bi se u startu osiguralo dovoljno novca za plaće pomoćnika koje neće biti ispod minimalne i tako će ih dodatno motivirati za posao koji već odlično rade – rekla je gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini i dodala da je to zajednički projekt Županije i Grada koji znači veliki korak prema izjednačavanju statusa svih pomoćnika.

Nova rješenja

U čakovečkim osnovnim školama radi 78 pomoćnika koji se brinu o 88 učenika, a u školama u kojima je osnivač Međimurska županija radi 101 pomoćnik u nastavi.

– Početkom nove godine razgovarat ćemo o boljem materijalnom statusu pomoćnika u školama i vrtićima te ćemo nastojati redefinirati njihov položaj u vrtićima i pronaći bolje rješenje za njih – najavio je župan Posavec.