Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Za bolji doživljaj Kopačkog rita

Porinut prvi brod na električni pogon s foto-naponskim panelima

Kopački rit, brod  na električni pogon s foto-naponskim panelima
1/9
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Brod Labud vrijedan je 3,1 milijuna kuna, a financiran je sredstvima darovnice Globalnog fonda za okoliš te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Prvi brod na električni pogon s foto-naponskim panelima za dopunjavanje baterija, porinut je u četvrtak u Parku prirode Kopački rit. Voziti se njime može 60 putnika i uživati u ljepotama baranjske močvare. Brod Labud vrijedan je 3,1 milijuna kuna, a financiran je sredstvima darovnice Globalnog fonda za okoliš te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

- Park prirode Kopački rit najstariji je proglašeni park prirode u Hrvatskoj i dom je za više od 2.300 vrsta, a u njemu se svake godine gnijezdi oko 140 vrsta ptica. U proteklih nekoliko godina Kopački rit je najbolje iskoristio sredstva za posjetiteljsku infrastrukturu koja su bila na raspolaganju zaštićenim područjima. Stoga ne čudi što je samo lani Park privukao gotovo 40.000 zaljubljenika u prirodu i ostvario rast od 30 posto - izjavio je Igor Kreitmeyer, pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike.

Kroz projekt PARCS financirana je i prva faza elektrifikacije pristaništa Veliki Sakadaš, a kako bi se osiguralo brzo i sigurno dopunjavanje baterije broda u slučajevima kada energija prikupljena putem solarnih panela ne bude dostatna za njegov neometan rad. Vrijednost te investicije je 680.000 kuna. Iz projekta PARCS financirana je i izrada projektne dokumentacije za električni brod u iznosu od 180.000 kuna.

- U narednom periodu ispred sektora zaštite prirode imamo na raspolaganju više od milijardu kuna EU sredstava, a za posjetiteljsku infrastrukturu nacionalnih parkova i parkova prirode imamo osigurano 650 milijuna kuna – poručio je Igor Kreitmeyer.