Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Humanitarna pomoć Osječko-baranjske županije stigla u Ukrajinu

Poslano osam tona hrane prijeko potrebne Vinickoj oblasti

Foto: OBŽ
– Slavonija i Baranja doista znaju što znači proći kroz ratne strahote kakve danas prolazi ukrajinski narod, stoga smatramo svojom obvezom pomoći im koliko god možemo – kaže župan Ivan Anušić

Na inicijativu veleposlanstva Ukrajine u RH i veleposlanika Vasilja Kiriliča, Osječko-baranjska županija uputila je humanitarnu pomoć Vinickoj regiji, s kojom je Županija ostvarila suradnju 2011. Riječ je o osam tona prehrambenih artikala koji su prijeko potrebni u ovoj regiji.

– Osječko-baranjska županija od samog je početka ruske agresije na Ukrajinu iskazala spremnost pomoći brojnim raseljenim osobama i obiteljima koje su preko noći ostale bez domova, prvo radom Stožera civilne zaštite, a onda još intenzivnije uz pomoć Akcijskog plana “Slavonsko srce za obitelji Ukrajine”. Stoga smo se odazvali i inicijativi veleposlanstva Ukrajine i poslali humanitarnu pomoć Vinickoj regiji – rekao je župan Ivan Anušić.

Uz izravnu pomoć u smislu slanja humanitarne donacije, Županija zahvaljujući Akcijskom planu svakodnevno se brine o brojnim raseljenim osobama iz Ukrajine koje su u Osječko-baranjskoj županiji pronašle privremeni dom. Tako je nakon Info centra, škole hrvatskog jezika i Dječjeg kutka, nedavno otvoren i Dnevni centar za raseljene osobe. U centru će se pružati usluge učenja hrvatskog jezika, individualne i grupne psihosocijalne  pomoći, radit će se s osnovnoškolskom djecom, a ondje je i prostor za druženje, mjesto za radionice, kao i kuhinja koja će biti na raspolaganju.

– Slavonija i Baranja doista znaju što znači proći kroz ratne strahote kakve danas prolazi ukrajinski narod, stoga smatramo svojom obvezom pomoći im koliko god možemo – dodao je župan Anušić.