Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
više od 85 milijuna kuna EU sredstava

Potpisan ugovor o sufinanciranju izgradnje sustava odvodnje Murter-Betina

Ugovor Murter Betina
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Radovi na projektu trebali bi početi poslije Nove godine, a završetak projekta i puštanje u rad sustava odvodnje predviđa se do kraja 2022. godine

U četvrtak je u Murteru  potpisan ugovor o sufinanciranju i dodjeli bespovratnih sredstava za projekt izgradnje sustava odvodnje za aglomeraciju Murter-Betina vrijedan više od 155 milijuna kuna za koji je iz europskih fondova osigurano više od 85 milijuna bespovratnih kuna. Sustav odvodnje s 30 milijuna kuna financira Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, odnosno Hrvatske vode, a ostatak  jedinice lokalne samouprave.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić potpisao je ugovor s generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem, direktorom šibenskog Vodovoda Franom Malenicom i načelnicima Općina Murter-Kornati i Tisno Tonijem Turčinovom i Ivanom Klarinom.

Goran Pauk mjere zaštite od požara U funkciji sustav video nadzora na čak 11 lokacija

"Držimo da je ovo najbolji mogući način financiranja projekta koji uvelike podiže životni standard. Projektom je predviđena izgradnja mreže odvodnje na području naselja Murter i Betina, Bit će izgrađeno više od 30 kilometara cjevovoda,  bit će obnovljeno više od 13 kilometara vodovodne mreže, izgradit će se šest crpnih stanica i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Sve to pokazuje koliko je ovo snažan infrastrukturni projekt“,  istaknuo  je ministar Ćorić.

Jedinice lokalne samouprave-  općine Murter-Kornati i Tisno financiaju projekt sa šest posto sredstava, u omjeru Murter-Kornati dvije trećine, a Tisno trećina.

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je kako su u Šibensko-kninskoj županiji u tijeku tri velika projekta vrijedna više od 760 milijuna kuna.

"U Šibensko-kninskoj županiji je nakon Vodica, Tribunja i Srime pokrenut projekt  Šibenik, a zajedno s ovim današnjim riječ je o 760 milijuna kuna aktivnih projekata u županiji. To je rezultat suradnje komunalnih poduzeća s lokalnom samoupravom i ministarstvom i svi moramo biti zadovoljni jer činimo korak više ka zaštiti mora i povećanju kvalitete života i unaprjeđenju turizma", rekao je Đuroković 

Direktor Vodovoda i odvodnje Šibenik Frane Malenica prisjetio se početaka projekta prije desetak godina.

"Suradnja općina Murter i Tisno s Vodovodom krenula je prije desetak godina u okviru priprema projekta za izgradnju kanalizacijskog sustava. Kad je krenuo Jadranski projekt sa sufinanciranjem Svjetske banke prva faza projekta je napravljena, dvije crpne stanice, oko dva  kilometra gravitacijskih cjevovoda i kilometar tlačnih cjevovoda i podmorskih ispusta. Sad slijedi izgradnja kanalizacijske mreže, izgradnja uređaja za pročišćavanje i rekonstrukciju vodovodne mreže od oko 13 kilometara. Natječajna dokumentacija je spremna i tijekom ljeta bi trebao biti raspisan natječaj za radove", rekao je Malenica

Načelnik Općine Murter-Kornati Toni Turčinov zahvalio se svima koji su pripremali projekt.

Ovo je veliki dan za dvije općine, Murter i Tisno, dugo godina se radilo na ovom projektu. Za nas odvodnja znači puno, turističko smo mjesto koji velikim koracima grabi naprijed, ali bez temelja ne možemo sagraditi kuću, a temelj naše općine je kanalizacija jer sve počiva na zaštiti i očuvanju okoliša i čistoći mora, rekao je. Istaknuo je da je to najveći i najznačajniji projekt na otoku Murteru koji je temelj dugoročnog održivog razvoja te će značajno doprinijeti zaštiti i očuvanja okoliša, osobito mora.

I Ivan Klarin, načelnik općine Tisno, kojoj priprada  mjesto Betina istaknuo je važnost tog velikog projekta za obje općine i cijeli otok.
"Ovo je projekt budućnosti, svi mi ulažemo puno truda u našim lokalnim samoupravama za pripreme turističke sezone, a otok bez sustava odvodnje jednostavno nije moguć", istaknuo je Klarin.

Radovi na projektu trebali bi početi poslije Nove godine, a završetak projekta i puštanje u rad sustava odvodnje predviđa se do kraja 2022. godine.

Goran Pauk Potpisani ugovori Županija poljoprivrednicima dodijelila još 256.000 kuna