Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Osvrt župana

Potpora za razminiravanje i video nadzor zaštite od požara najvažniji su projekti

Goran Pauk
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Kao jedna od najvećih aktivnosti u Šibensko - kninskoj županiji po svojoj vrijednosti od oko 1.400.000 kuna, postavljen je napredni sustav video nadzora zaštite od šumskih požara

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRR), temeljem Zahtjeva Šibensko-kninske županije donijela je Odluku o dodjeli sredstava za razminiranje poljoprivrednih površina. Županiji je dodijeljena potpora u iznosu od 6.934.029 kuna u cilju sigurnosti i obnove poljoprivredne proizvodnje na minski sumnjivim poljoprivrednim površinama, a razminirat će se poljoprivredne površine na području gradova Vodica, Skradina i Drniša te općine Promina u Šibensko-kninskoj županiji, ukupne površine 669.797 m2.

Županija je, uz tehničku pomoć djelatnika Razvojne agencije, uspjela višestruko nadmašiti ciljeve predviđene strateškim projektom HOLISTIC čiji je ukupni cilj podržati održivo zajedničko upravljanje prirodnim resursima prevencijom šumskih požara i zaštitom javnih zgrada od posebnog značaja od potresa te podržati održivu uporabu biomase zaštitom vrijednih prirodnih resursa, istodobno razvijajući prekograničnu suradnju jadranskog područja, stoji u osvrtu šibensko-kninskog župana i predsjednika Hrvatske zajednice županija Gorana Pauka.

Detekcija dima

U okviru projekta, kao jedna od najvećih aktivnosti po svojoj vrijednosti od oko 1.400.000 kuna, postavljen je napredni sustav video nadzora zaštite od šumskih požara. Riječ je o sustavu video nadzora s detekcijom dima u vidljivom dijelu spektra. Nabavljeno je 15 GPS uređaja koji su instalirani u vatrogasna vozila, pet tableta za mapiranje opožarenih površina te dron za nadgledanje opožarenih površina.

Postavljena su tri automatska protupožarna panela s ciljem da se u područjima koja su izložena većem protupožarnom riziku (park šume, parkovi prirode, zaštićeni krajobrazi) dodatno senzibiliziraju posjetioci na rizik opasnosti od požara. Također jedna od većih aktivnosti je bila ugradnja sustava grijanja na biomasu. To je prvi ovakav projekt u javnim zgradama na području Šibensko-kninske županije. Sustav grijanja je ugrađen u srednjoj školi Ivana Meštrovića u Drnišu. Vrijednost ove aktivnosti iznosila je oko 500.000 kuna U okviru projekta provedena je edukacija djece i izrađena je bojanka za djecu predškolskog uzrasta prigodnog imena ‘Zeleno srce’, kako bi na slikovit način educirali djecu i upoznali ih s tim što napraviti ukoliko uoče požar, koga  nazvati i na koji broj.

Cjelokupan projekt vrijednosti preko 3.300.000 kuna usmjeren je na unaprjeđenje sustava zaštite od požara uporabom naprednih ICT tehnologija, s naglaskom na zaštitu od požara šumskih područja.

- Gledajući prošlo ljeto, ali i prethodne sezone, svjedoci smo velikog broja požara koji je zahvatio našu županiju te se radujemo da će rezultati ovog projekta značajno smanjiti broj požara i intervencija naših vatrogasaca te da ćemo očuvati prirodne ljepote naše županije, što je od iznimne važnosti za razvoj turizma koji je zadnjih godina u značajnom porastu. Prvotno sufinanciranje ovog projekta od strane Šibensko-kninske županije sa 15% smanjeno je na 6% zahvaljujući Fondu za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini i sufinancira se kroz plaće dva djelatnika Šibensko-kninske županije i dva djelatnika Javne ustanove Razvojne agencije Šibensko-kninske županije. Takvo rasterećenje županijskog proračuna otvara mogućnosti provedbe većeg broja projekata financiranih iz fondova EU - ističe se u osvrtu župana Gorana Pauka.

Turistička promocija Županije

U rujnu 2016. godine održala se završna konferencija projekta HERA koji se sufinancirao sredstvima Europske unije i kojeg je Šibensko-kninska županija provodila kao projektni partner protekle dvije godine. U okviru navedenog projekta uredio se arheološki park Velika Mrdakovica, liburnsko-rimsko naselje kao vrijedan antički lokalitet sa statusom spomenika kulture, te je kreirana ruta kulturnog turizma ‘Voda – moćna stvarateljica povijesti’ koja uz Veliku Mrdakovicu uključuje i brojne druge vrijedne lokalitete na području Šibensko-kninske županije, a koja će direktno utjecati na produljenje turističke sezone i proširenje turističke ponude.

Cilj projekta HERA bio je razviti zajedničku platformu za upravljanje i promociju održivog turizma baziranog na zajedničkom kulturnom naslijeđu. Ukupni budžet HERA projekta na kojem uz Šibensko-kninsku županiju sudjeluje još 19 projektnih partnera iz Hrvatske, Italije, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore i Grčke iznosio je 8.842.602 eura. Ukupna vrijednost radova na području Šibensko – kninske županije iznosi 272.109 eura, od čega je 85% financirano sredstvima Europske unije. Aktivnostima provedenim u okviru projekta HERA ostvarena je velika vidljivost i turistička promocija kulturne baštine Županije na međunarodnoj razini, priopćili su iz Hrvatske zajednice županija.