Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
U bjelovarskom Boho parku obilježen Međunarodni tjedan dojenja

Potpore mladima i obiteljima s djecom bit će nam prioriteti

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Pedijatrica Marija Čatipović, koja je na čelu Koordinacijskog odbora, već četvrt stoljeća neumorno radi na promociji dojenja

U opuštenoj atmosferi Boho parka u Bjelovaru obilježen je Međunarodni tjedan dojenja druženjem majki, očeva i njihove djece u organizaciji Udruge za zdravo i sretno djetinjstvo te Koordinacijskog odbora „Bjelovarsko-bilogorska županija prijatelj dojenja“, na čijem je čelu dr. Marija Čatipović.

Bila je ovo odlična prilika za okupljanje i druženje mama s bebama, ali i za promociju dojenja koje je za dijete važno, kako iz zdravstvenih tako i emotivnih razloga. Poznato je da djeca majki dojilja rjeđe obolijevaju, a s medicinskog aspekta potvrđeno je da dojilje rjeđe obolijevaju od raka dojke, raka maternice te osteoporoze.

Demografske mjere

Obilježavanju Međunarodnog tjedna dojenja koji se ove godine održava pod sloganom „Zaštita dojenja – zajednička odgovornost“ pridružio se i župan Marko Marušić.

– Ovo danas mi je najljepši događaj do sada. Srce mi je puno kada vas vidim ovako okupljene i dodatna mi je to motivacija za rad. 
Maksimalno ću se posvetiti radu za bolju budućnost naše djece u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, s posebnim naglaskom na provođenje demografskih mjera, ali i pomoći mladim obiteljima. Unatoč našoj teškoj financijskoj situaciji, mi ne odustajemo od projekata i programa koji jako puno znače za našu zajednicu. Kada vidimo sve ove krasne bebice, tu mladost i budućnost, jasno je da moramo raditi za njihovu dobrobit. Za podupiranje ovakvih akcija uvijek ćemo pronaći dovoljno novčanih sredstava. Naša je zadaća osigurati ovim mališanima kvalitetan temelj za budućnost i razvoj. Tijekom jeseni Županiju očekuje rebalans proračuna, a 
trenutno radimo na “krpanju” financijskih rupa. Čim vrijeme to dopusti, prioriteti će biti usmjereni na potpore mladima i mladim obiteljima s djecom – poručio je župan Marko Marušić.

Početna konferencija EU projekta Medicinske škole Bjelovar Župan Marušić: Nastavit ćemo i privesti kraju sve dobre projekte

Pedijatrica Marija Čatipović već četvrt stoljeća neumorno radi na promociji dojenja, a rezultati su vidljivi. Dovoljno je reći da je prije dvadesetak godina u županiji postotak dojenja djece u dobi od mjesec dana bio 60 posto, a danas iznosi više od 90 posto. Postotak dojene djece u dobi od 12 mjeseci prije 25 godina iznosio je tek 1,5 posto dok danas iznosi 30 posto i više.

Važna podrška

– Punih 25 godina ova lokalna zajednica radi na tome. Uvijek volim reći da majčino mlijeko i majčino srce nemaju zamjene. Evo i po ovim najvećim temperaturama djeca koja su isključivo na majčinom mlijeku ne trebaju ništa drugo. U tome i jest čarolija. Majčino mlijeko uvijek će biti prilagođeno. Bila vani temperatura 17 ili 37 stupnjeva, bilo da je dijete muško ili žensko, bolesno ili zdravo, ima li temperaturu ili nema – majčino mlijeko tijekom 24 sata mijenja se i prilagođava i to ne može nijedna suvremena industrija dostići – naglasila je dr. Marija Čatipović.

Koliko je dojenje važno, zna i Katarina Marković, majka četvero djece. Najmlađu devetomjesečnu Miju isključivo doji, a tako je bilo i sa starijom djecom. Podrška doktorice Čatipović, kaže, majkama puno znači, jer ponekad mame ne znaju sve, a drugim majkama poručuje da budu uporne i potraže pomoć ako im je potrebna.

Doktorica Čatipović posebno je ponosna na tiskanje publikacije „Demografski aspekti zdravlja djece – Županija kao društveno-ishodišni model brige o demografiji“ i najavila održavanje online konferencije na temu demografije u listopadu ove godine.