Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Osječko-baranjska županija podupire poljoprivredu i ruralni razvoj

Potpore od ukupno 953.900 kuna podijelit će 62 korisnika

Foto: OBŽ
Najviše je potpora otišlo u sektor stočarstva, ali i u prerađivačku proizvodnju

Osječko-baranjska županija dodijelila je proteklog tjedna ugovore za potpore u poljoprivredi i ruralnom razvoju na svom području. Uručeni su ugovori ua njih 13 od ukupno 62 korisnika, no poziv za dodjelu potpora otvoren je do utroška sredstava.

– Ovim potporama želimo potaknuti poljoprivrednike na kontinuirana ulaganja i proizvodnju te stvaranje proizvoda dodane vrijednosti, osobito hrane koja je jedna od najvažnijih proizvođačkih djelatnosti. Važno je istaknuti da je Osječko-baranjska županija u razdoblju od 2017. godine isplatila više od 17 milijuna kuna potpora za više od 1300 korisnika, a podršku poljoprivrednicima pružamo i gradnjom ukupno 16 sustava za navodnjavanje – kazao je zamjenik župana Josip Miletić.

Županija je u ožujku objavila 13 javnih poziva iz novog programskog okvira, usklađenog s Uredbom Europske komisije o potporama male vrijednosti, i u poljoprivrednom i u nepoljoprivrednom sektoru.

– Stigle su 62 prijave koje su pozitivno ocijenjene, a ukupan iznos potpora je 953.900 kuna. Najviše ih je za sektor stočarstva, ali i za prerađivačku proizvodnju. Vidljivo je da naši poljoprivrednici sve više svoju primarnu poljoprivrednu proizvodnju usmjeravaju prema preradi, odnosno stvaranju proizvoda s dodanom vrijednošću. Potrebno je naglasiti da se u našem programu, odnosno Odluci o potporama, intenzitet potpore povećava mladim poljoprivrednicima, a u određenim mjerama i onima koji su u sustavu ekološke poljoprivrede – navela je pročelnica za  poljoprivredu i ruralni razvoj Silva Wendling.