Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Konferencija o drvno-prerađivačkoj industriji u RH

Potrebno promijeniti dosadašnji pristup izvoza trupaca

Foto: Osječko-baranjska županija
U djelatnosti drvoprerađivačke industrije  u Osječko-baranjskoj županiji djeluje oko 190 poslovnih subjekata, od toga oko 120 poduzetnika i 70-ak obrtnika

U organizaciji HUP-ove Udruge drvne i papirne industrije u Osijeku je održana konferencija “Drvno-prerađivačka industrija RH u okviru Europskog zelenog plana - energetski izazovi”.

- Slavonski hrast je jedan od  najkvalitetnijih izvora sirovine u drvnoj industriji od kojeg se rade jednako kvalitetan namještaj i ostali finalni proizvodi. Zbog toga moramo početi gospodariti drvnom masom na način da i istok Hrvatske ima veću korist od toga, veću zapošljivost i daleko veću finalizaciju proizvoda. Potrebno je promijeniti dosadašnji pristup izvoza trupaca uz strategiju Vlade RH i promjenu zakonske regulative koja će olakšati proizvodnju finalistima uz zapošljavanje lokalnog kadra i vlastite sirovine te posljedično utjecati na rast BDP-a - kazao je župan Ivan Anušić.

Naglasio je kako je područje Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije zapravo centar potencijala drvne industrije koji je nužno dodatno osnažiti i oplemeniti, naravno uz prilagođavanje novim trendovima i uz pomoć EU te Vlade RH. Naime,  drvno-prerađivačka industrija važan je dio prerađivačke industrije OBŽ, koja je bogata drvnom  masom te je izrazito velik razvojni potencijal koji može osigurati  nova zapošljavanja, posebice u ruralnim područjima. U djelatnosti drvoprerađivačke industrije  u OBŽ djeluje oko 190 poslovnih subjekata, od toga oko 120 poduzetnika i 70-ak obrtnika.

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić rekao je kako je drvni sektor u Hrvatskoj pokazao žilavost i inovativnost te dokazao da 
pojedini segmenti hrvatske industrije mogu, uz sve izazove, itekako uspješno funkcionirati.