Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Suradnja s Izraelom – počinje pilot-projekt podzemnog navodnjavanja

Povećava se urod, sprečavaju bolesti i čuva oprema jer nije na suncu

1/2
Foto: Kristijan Toplak
Kada svi sustavi budu gotovi, u županiji će se natapati površina od 3000 hektara, ističe Andrović

Prije dvije godine, na inicijativu župana Igora Androvića, održan je sastanak s predstavnicima Veleposlanstva Izraela u Hrvatskoj. Govorilo se o mogućnostima suradnje Izraela i Virovitičko-podravske županije.

Uz pomoć Županije, ZHM dobio izolacijsku jedinicu za prijevoz pacijenata U "Bio bagu" prevozit će se bolesnici s koronom, a kasnije oni s opeklinama

Fokus je bio na projektima vezanima za poljoprivredu s obzirom na to da je Izrael jedna od vodećih država svijeta u poljoprivrednoj tehnologiji. Riječi je, tako, bilo i o sustavima navodnjavanja jer upravo ta zemlja prednjači u razvoju suvremenih tehnologija kojima nadoknađuje to što im zemljopisni uvjeti nisu najpovoljniji za poljoprivrednu proizvodnju.

Sufinanciranje opreme

Za desetak dana, na području sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška, koji se prostire na 1260 hektara u općini Sopje, uz opremu izraelskog proizvođača Netafima, najpoznatijeg svjetskog proizvođača oprema za navodnjavanje, počet će radovi na postavljanju pilot projekta podzemnog navodnjavanja.

– Virovitičko-podravska županija je početkom ožujka raspisala javni poziv poljoprivrednicima za sudjelovanje u pilot-projektu navodnjavanja na području sustava Kapinci – Vaška. Taj sustav sagradila je Županija, a poljoprivredne površine natapaju se vodom iz Drave – kaže Bojan Mijok, pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu.

Na javni poziv se javio jedan poljoprivrednik, kojem će županija sufinancirati nabavu opreme. On će na 4,8 hektara posaditi kukuruz šećerac, soju i šećernu repu. Istodobno će na toj površini jedan dio biti zasađen, ali neće biti navodnjavan, kako bi se moglo usporediti prinos s navodnjavanjem i bez njega.

– Virovitičko-podravska županija će sufinancirati nabavu opreme u iznosu od 50 posto. Ona će poljoprivrednika stajati oko 40.000 kuna po hektaru, a Županija će platiti polovicu – dodao je Mijok.

Bez kontakta Pčelar Jakupec postavio medomat

Kod podzemnog navodnjavanja voda se kroz mrežu podzemnih cijevi dovodi u tlu na dubinu od 40 do 80 centimetara. Tlo vodu, koja se kapilarno širi, prima s pomoću cijevi. Pritom se ne stvara pokorica, manje je korova, manji je gubitak vode od isparavanja. Smanjena je šteta od životinja, manja je mogućnost razvoja bolesti. Mogu se direktno dodavati hranjivi sastojci, povećava se urod, sprečavaju bolesti i čuva oprema jer nije izložena suncu.

Postavljanje opreme za podzemno navodnjavanje počinje za desetak dana, a bit će okončano u svibnju.

– Prva smo županija koja će provoditi ovakav projekt. Riječ je o pjeskovitom zemljištu, idealnom za navodnjavanje, a kako se površina navodnjavanja nalazi uz glavnu prometnicu, oni koji razmišljaju trebaju li navodnjavati svoje površine, a Županija im je gradnjom sustava Kapinci – Vaška to omogućila, moći će se uvjeriti u prednosti bavljenja ovog načina poljoprivrede – naglasio je župan Andrović.

Visoka škola u Virovitici u doba pandemije Nastava, pa čak i praksa na daljinu, bez problema

Nova radna mjesta

Ovo je poljoprivredno orijentirana županija, a cilj je mnogih projekata bolji život poljoprivrednika.

– Izgradili smo sustave navodnjavanja Kapinci – Vaška te Đolta, a gradi se sustav Novi Gradac – Detkovac. Dobili smo zimus i bespovratna sredstva za sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza. Kada sve to bude gotovo, na području Virovitičko-podravske županije imat ćemo gotovo 3000 hektara natapanih površina. Osim poljoprivrede, sustavi navodnjavanja utjecat će i na razvoj prerađivačke industrije, kao i otvaranje novih radnih mjesta, posebno onih koja su naslonjena na poljoprivredu. Doprinijet će to i većim prinosima našim poljoprivrednicima kojima Virovitičko-podravska županija sufinanciranjem kamata na kredite sufinancira proljetnu i jesensku sjetvu. Istodobno, kroz sustave navodnjavanja spriječit će se katastrofalna šteta od suša na ovom području, kada se radi o godini s manje padalina. Naravno, u planu su nam i novi sustavi navodnjavanja, na području općine Lukač i Čađavica – dodao je župan Andrović.