Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska 2571 pregleda
Neformalna regionalizacija

Povezuju se tri županije, za projekt Sjever Hrvatske traže milijardu eura

Potpisivanje projekta Sjever Hrvatske
Foto: Međimurska županija
To je interesno povezivanje, a ne političko. Nema tu ljubavi, ali ima zajedničkog interesa, kaže međimurski župan Matija Posavec

Župani Međimurske, Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije, u kojima živi oko 422.000 stanovnika, potpisali su jučer u Čakovcu sporazum o suradnji na projektu „Sjever Hrvatske“. Shvatili su da su zajedno jači u pregovorima s premijerom Andrejem Plenkovićem i njegovim ministrima, kojima će već u ponedjeljak u Požegi predstaviti svoju listu želja „tešku“ čak milijardu eura, ali i u nastupu pred europskim institucijama.

Najveći projekt je povezivanje sa Zagrebom brzom željezničkom prugom, tu je zatim i brza cesta Čakovec - Varaždin - Krapina, a treći je projekt izjednačavanje prosječne plaće u te tri županije, koje zaostaju 19 posto, s nacionalnim prosjekom. Surađivat će i na drugim poljima. Župani će se sastajati najmanje svaka dva mjeseca i osnovati kolegij župana u kojem će ih, po potrebi, mijenjati pročelnici, drugi dužnosnici i stručnjaci koje imenuju.

Dvije statističke regije

– To je interesno povezivanje, a ne političko. Nema tu ljubavi, ali ima zajedničkog interesa. Osim toga, kad razgovarate s premijerom i ministrom, jedno je kad dođe jedan župan, a drugo je kad dođu trojica, to je odmah puno ozbiljnije – kaže međimurski župan Matija Posavec (HNS) koji će se danas sastati i sa županima Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije, Darkom Korenom i Damirom Bajsom, a pridružit će im se i varaždinski župan Radimir Čačić (Reformisti), koji ne vidi ništa loše u tome što neki suradnju triju županija, a uskoro možda i pet, pristanu li na suradnju i Koren i Bajs, vide kao neformalnu regionalizaciju.

– Pa o tome govorim već godinama. Radi se o tome da EU prepoznaje regije kao ključne partnere za realizaciju projekata. Čak 95 posto projekata ide preko NUTS – 2 regija reda veličine 800.000 ljudi i više, a ne na razini država – ističe Čačić.

Hrvatska je podijeljena na dvije statističke regije, jadransku i kontinentalnu Hrvatsku, a razuman pristup bio bi, smatra, pet regija, no što je, tu je.

– Središnja vlast nikad nije pokazivala sklonost dati neku snagu tim prirodnim cjelinama, Hrvatska je ostala na lažnoj podjeli na dvije statističke regije i 21 županiju. Sad mi taj prostor koji priroda stvari traži popunjavamo na svoj način – pojašnjava Čačić i dodaje da je i HDZ-ova Vlada to sama prepoznala i donijela poseban program za Slavoniju “težak” 2,5 milijardi eura, što je ozbiljan dio od 10,67 milijardi eura koliko je Hrvatskoj na raspolaganju.

Normalna suradnja

– Vlada je, dakle, povukla potez, ali samo prema Slavoniji, a ostali kuda koji mili moji, tko šta ili nitko ništa. Mi samo pokušavamo reći da ne tražimo više, ali i ne očekujemo manje – kaže Čačić. Župan KZZ-a Željko Kolar (SDP) pak napominje da nije neuobičajena praksa u europskim zemljama da Vlada određivanje financijske omotnice prepusti svojim regionalnim jedinicama. Tako je, na primjer, u Poljskoj. Prof. dr. Ivan Koprić s Pravnog fakulteta u Zagrebu, stručnjak za javnu upravu, kaže da mu je drago što su se župani složili oko takvog oblika suradnje.

– Kod nas su županije nesklone međusobnoj suradnji i ovo vidim kao početak normalnog interesnog povezivanja među njima. Ne mislim da je to početak formalne regionalizacije, više je to normalizacija, odnosno normalna suradnja za dobrobit građana i zajednice. Svakako, dobar put i dobar znak u moru tmurnih vijesti – rekao je za Večernji list prof. dr. Koprić.