Izbornik
Naslovnica Županije Koprivničko-križevačka 1925 pregleda
U Đurđevcu

Povijesna odluka: članovi biračkih odbora bit će volonteri bez kune naknade

Izbori, birački odbor
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/ILUSTRACIJA
Proširi li se ta inicijativa po Hrvatskoj, uštedjelo bi se 20 milijuna kuna. Toliki je bio ceh za biračke odbore na prošlim lokalnim izborima

Izbore za vijeća mjesnih odbora na području grada Đurđevca provest će članovi biračkih odbora koji neće dobiti ni kune naknade. Takvu odluku donijelo je Gradsko vijeće, a gradonačelnik, nezavisni Hrvoje Janči, naziva je povijesnom. Kaže da će prvi put u povijesti Hrvatske pokušati provesti izbore uz pomoć volontera.

– Ljudi koji se biraju u biračke odbore obično rade u javnim službama, a onda za rad u odborima dobivaju i određenu naknadu. Zaključili smo da bi posao u biračkim odborima trebali odrađivati s voljom, posebno kad se biraju mjesni odbori. Izbori bi trebali biti lijepa stvar, a ne da se uvijek gleda koliko koštaju i druge negativne stvari. Želimo postići pozitivnu selekciju i dobiti ljude koji će to htjeti raditi, a ne da se javljaju samo zbog novca. Za sada su reakcije dobre. Vidjet ćemo kako će ovi izbori 3. prosinca proći, a želja nam je da nakon njih svi izbori budu takvi, a ne samo oni za vijeća mjesnih odbora – objašnjava gradonačelnik Janči.

Na izborima 2013. u Đurđevcu su se isti dan birali i gradski vijećnici i vijećnici mjesnih odbora, a članovi biračkih odbora dobivali su po 390 kuna. Ukupno je Grad na kraju platio oko 23.000 kuna. Proširi li se đurđevačka inicijativa po Hrvatskoj, uštedjeli bi se milijuni kuna. Prošli lokalni izbori stajali su 40 milijuna kuna bruto.

Diljem Hrvatske bilo je 6618 biračkih odbora od kojih je svaki imao po osam članova kojima je isplaćeno gotovo 16 milijuna kuna. Tome treba pridodati i naknade predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora pa se brzo dođe do 20 milijuna kuna neto.