Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Šibensko-kninska županija

Požari ne jenjavaju, u tijeku zabrana spaljivanja otpada

požar
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Požarima u županiji pogoduju vremenske (ne)prilike, suša i jaki vjetar, pa vatrogasci imaju posla kao da je ljeto i vrhunac požarne sezone.

Zbog izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta koji pogoduju naglom širenju požara, do daljnjeg neće biti izdavane dozvole za kontrolirano spaljivanje biljnog otpada i paljenje vatre na otvorenom području, priopćeno je u četvrtak iz Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije.

Velikom broju požara tijekom prosinca u toj županiji pogoduju vremenske (ne)prilike, suša i jaki vjetar, pa vatrogasci imaju posla kao da je ljeto i vrhunac požarne sezone.

U četvrtak 10 novih požara

Nakon što su u srijedu morali intervenirati na čak 14 požara, u četvrtak je u Šibensko-kninskoj županiji izbilo 10 novih požara na otvorenom prostoru. U ranim poslijepodnevnim satima izbio je i manji požar na objektu u Šibeniku, a tijekom jutra zapalio se električni stup.

U požarima, a bilo ih je više od stotinu, uglavnom je gorjela trava i nisko raslinje. Nije bilo veće materijalne štete, no, gašenje požara prilično je skupo.

Radni sat vatrogasca porezne obveznike košta 90 kuna, a sat svakog vozila na terenu još 500 kuna. Znamo li da je samo u srijedu na 14 požara u Šibensko-kninskoj županiji bilo angažirano 73 vatrogasaca sa 19 vozila, lako je izračunati da njihov angažman u obrani imovine nije nimalo jeftin.