Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Brodski srednjoškolci spojili učenje i zabavu

Prave ekološki nakit, ali i đumbirovo pivo, poseban napitak podrijetlom iz Kine

Srednja poljoprivredna škola u Slavonskom Brodu
1/10
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Učenici brodske Srednje školi Matije Antuna Reljkovića jesenske dane koriste za interaktivno druženje s profesorima te koristan rad i stvaranje novih proizvoda u školskom vrtu

Kako ispeći ukusan čips od jabuka, banana i batata, kolače, kestene, kokice ili skuhati fine čajeve od ljekovitih jesenskih plodova? Kako izraditi ekološki nakit od sjemenki, napraviti aromatične šumeće kuglice ili smotati zanimljiv buketić od opalog jesenskog lišća?

Odgovore na sva ta pitanja znaju učenici brodske Srednje školi Matije Antuna Reljkovića, koji jesenske dane koriste za interaktivno druženje s profesorima te koristan rad i stvaranje novih proizvoda u školskom vrtu. Zatekli smo ih u kuhanju đumbirovog piva, posebnog napitka punog C vitamina podrijetlom iz Kine, kojeg su popularizirali Amerikanci.

- Recept je jednostavan. Đumbir se se oguli i nariba, doda se šećer i limun i ostavi neko vrijeme da odstoji, a zatim dodajemo mineralnu vodu ili gazirani sok. Okus je odličan – otkriva učenik četvrtog razreda Leo Katinić.

Berba i spremanje uzgojenih aromatičnih biljaka i jesenskih plodova s polja, te priprema nekih ukusnih, ali već pomalo zaboravljenih sezonskih namirnica neki su od poslova vezanih uz bogatu jesen u kojima do izražaja dolaze stvaralačka kreativnost i vrijedne ruke učenika. Puno je proizvoda koje mladi Brođani rade iz svog školskog vrta. Na prirodan i jednostavan način oni pokazuju vrijednosti onoga što su napravili, a prije toga naučili.

- Cilj ovakvih aktivnosti je uživanje u plodovima jeseni. Želimo jednim drugačijim pristupom povezati zabavu i učenje i pokazati što sve možemo organizirati u našem vrtu, a da opet bude povezano s poljoprivredom i s našim proizvodima. Važno je da učenici osjete i dožive taj rad i druženje u prirodi i steknu nova pozitivna iskustva - kaže Vehid Ibraković, dugogodišnji profesor i mentor brodskih srednjoškolaca.