Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Kruna višegodišnjeg istraživanja velikog bogatstva Međimurske županije

Predstavljena monografija o nematerijalnoj baštini Međimurja

Foto: Međimurska županija
U knjizi se može čitati o umijeću izrade tradicijskog božićnog nakita, vađenju zlata, izradi cekera i predmeta od komušine, popevki...

Iz tiska je izašla monografija “Nematerijalna baština Međimurja”, a zbog velikog interesa i ove je godine Muzej Međimurja Čakovec odlučio predstaviti zidni kalendar za 2023. godinu.

Ljudski potencijal

– U istu ravan trebamo staviti svjedočenje živućih ljudi, svjedoka vremena u kojem je baština nastala i postala dio svakodnevice, da bi na koncu usahla pod teretom nesmiljenog napretka tehnologije i nagle promjene načina života te mladih naraštaja, stručnjaka i amatera koji su prepoznali vrijednost te baštine i nastoje je oživjeti i prilagoditi kulturno-turističkoj ponudi – rekao je direktor Turističke zajednice Rudi Grula na predstavljanju monografije i kalendara.

Naglasak je stavio na vrijednost ljudskih potencijala u procesu oživljavanja tradicijske kulture. Monografija autorice Janje Kovač, više kustosice i voditeljice Etnografskog odjela, kako je rečeno, predstavlja višegodišnji istraživački rad na razotkrivanju zakulisnih kutaka naše bogate nematerijalne baštine, pa se tako u ovoj vrijednoj knjizi može puno saznati o umijeću izrade tradicijskog božićnog nakita, o vađenju zlata, o umijeću izrade cekera i uporabnih predmeta od komušine koje je od ove godine upisano na listu nematerijalnih kulturnih dobara Hrvatske, o međimurskoj popevki koja se od 2018. godine nalazi na UNESCO-v popis nematerijalne kulturne baštine, te drugom blagu Međimurja.

Knjiga prati i opširnije opisuje tematiku stanog postava Muzeja nematerijalne baštine “Riznica Međimurja”, koji je ove godine Hrvatsko muzejsko društvo proglasio najboljim stalnim postavom, rekla je ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan, pohvalivši entuzijazam i trud autorice Janje Kovač.

Narodne mudrosti

– Međimurje je poznato po svom bogatstvu nematerijalne kulturne baštine, a osim popevki ponosimo se našim starim običajima, usmenim predajama, vjerovanjima i narodnim mudrostima. Blaga su to koja uz kulturna i materijalna dobra nastojimo očuvati od zaborava i njihov značaj prenijeti na mlađe generacije, a koja je prepoznao i UNESCO jer je tri kulturna dobra s područja 
Međimurja upisao na svoju Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Važnu ulogu u očuvanju naše baštine imaju stotine kulturnih amatera, brojne kulturno-umjetničke udruge i društva, pojedinci i ustanove, među kojima važno i neizostavno mjesto zauzima Muzej Međimurja Čakovec. Stoga mi je drago što još jedna vrijedna monografija izlazi iz njihove biblioteke te nas vodi na zanimljivo putovanje i upoznavanje s međimurskim običajima i nematerijalnom kulturnom baštinom – istaknuo je župan Matija Posavec u predgovoru knjige koja je izašla u izdanju Muzeja Međimurja na 124 stranice.