Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Dan ružičaste vrpce

Prevencija raka dojke i sigurnost prvašića u prometu

Dan ružičaste vrpce
Foto: Dražen Kopač
Dan ružičaste vrpce, koji se već gotovo dva desetljeća održava u organizaciji Udruge edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije, okupio je stotine građana

Prve listopadske subote u Velikoj Gorici je obilježen Dan ružičaste vrpce, posvećen podizanju svijesti o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Ova tradicionalna manifestacija, koja se već gotovo dva desetljeća održava u organizaciji Udruge edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije, okupila je stotine građana koji su svojim sudjelovanjem podržali važnu borbu protiv ove bolesti.

– Educiramo žene o pravilnom samopregledu dojke. Ovom šetnjom želimo skrenuti pozornost koliko je važna prevencija i što ranije otkrivanje tumora dojke. Ako se tumor otkrije na vrijeme, mogućnost izlječenja je čak 90%, no ako zakasnimo, nažalost, ne možemo govoriti o ozdravljenju – rekla je Đurđa Dehin, predsjednica Udruge. Dehin je dodala da godišnje u Hrvatskoj od raka dojke oboli između 800 i 900 žena, ali ohrabruje podatak da se broj umrlih smanjuje zahvaljujući sve većem broju preventivnih aktivnosti.

U šetnji su sudjelovali i predstavnici lokalne vlasti, uključujući Kseniju Čuljak, pročelnicu za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Zagrebačke županije te gradonačelnika Velike Gorice, Krešimira Ačkara.

– Što više radimo na prevenciji, smanjuje se smrtnost. Želimo podići svijest žena da briga o vlastitom zdravlju mora biti prioritet. Prema sebi često nismo dovoljno pažljivi, a drugima dijelimo savjete. Počnimo od sebe – naglasila je Čuljak.

U međuvremenu, Zagrebačka županija pokazala je brigu za zdravlje i sigurnost svojih najmlađih građana. Na inicijativu roditelja učenika OŠ Ksavera Šandora Đalskog iz Svetog Ivana Zeline, Županija je osigurala reflektirajuće prsluke i privjeske za školske torbe za sve prvašiće u osnovnim školama kojima je osnivač. Ovi prsluci već su podijeljeni u nekoliko škola, a uskoro će ih dobiti i svi ostali učenici prvih razreda.

Obje inicijative, i šetnja u znak podrške borbi protiv raka dojke i osiguravanje reflektirajućih prsluka za djecu, pokazuju koliko je Zagrebačka županija posvećena brizi za zdravlje i sigurnost svojih građana, kako najmlađih tako i žena koje se suočavaju s opasnostima ove teške bolesti.

storyeditor/2024-10-14/Snimka_zaslona_2024-10-14_112805.png Početak izgradnje novog objekta odgodili su pandemija i potresi Buševec dobiva novi vatrogasni dom, prostor će koristiti i brojne udruge storyeditor/2024-10-14/Snimka_zaslona_2024-10-14_110855.png Članovi DVD-a Kosnica nositelji su titule u spremanju najbolje kotlovine Nedjeljnim ručkom završilo još jedno izdanje Gastro Turopolja storyeditor/2024-10-07/ruz21.jpg Dugogodišnja tradicija Šetnjom velikogoričkim ulicama obilježen Dan ružičaste vrpce