Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Arheološki park

Priča o antičkom gradu Colentumu nova turistička atrakcija

Arheološki park Colentum
1/5
Foto: Općina Murter Kornati
Arheološki park Colentum sastojat će se od arboretuma, obalne šetnice, tematske arheološke plaže, podmorske tematske šetnice, šetnice s vidikovcima na drevnim liburnskim bedemima...

Prošlog tjedna u Narodnoj knjižnici i čitaonici Murter, arhitekt Vinko Peračić prezentirao je idejni projekt Arheološki park Colentum. Arhitekt Peračić je predložio da upravo arboretum - rasadnik bude ambijentalna podloga za priču o antičkom gradu Colentumu. Kroz tu priču posjetioci će postati istraživači, znanstvenici koji otkrivaju i interpretiraju povijesne slojeve, a lokalno stanovništvo aktivni sudionik u oblikovanju novog - starog identiteta.

Prema Peračiću Arheološki park Colentum sastojat će se od nekoliko ambijentalnih cjelina: arboretuma, obalne šetnice, tematske arheološke plaže, podmorske tematske šetnice, šetnice s vidikovcima na drevnim liburnskim bedemima,  prostora za igru i razonodu te prijamnog objekta s recepcijom, sanitarnim čvorovima te prostorijama predviđenim za arheološke radionice, priopćili su na stranicama Općine.

Projekt Arheološki park Colentum dio je šireg projekta ASTeRisk kojeg će općina Murter-Kornati u partnerstvu s gradom Medulinom, Osorom, sveučilištem u Padovi te općinom Rovigo iz Italije prijaviti na natječaj Interreg Italija-Hrvatska.

Ovaj prostor tako bi se trebao pretvoriti u prvoklasnu turističku atrakciju te biti platforma za razvoj kulturnog, edukativnog i sportsko-rekreacijskog turizma otoka Murtera.