Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Borba za bolji okoliš ne odvija se samo na nacionalnoj razini

Prioritet županije: udrugama koje štite okoliš podijelit će 250.000 kuna

otpad
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL/Ilustracija
Sveta Nedelja, Samobor, Zaprešić i Dugo Selo dobit će automatske mjerne postaje za mjerenje štetnih plinova i kvalitete zraka

Sve aktualnija tema zaštite okoliša već se neko vrijeme ne provodi samo na nacionalnoj razini, već se i regionalna samouprava uključila u proces borbe protiv klimatskih promjena. Tako je Zagrebačka županija raspisala natječaj kojima se udrugama i drugim neprofitnim organizacijama koje se bave ovom temom dodjeljuje 250.000 kuna za konkretne projekte. 
Marko Prce, stručni suradnik za zaštitu okoliša u Županiji, objašnjava da im je glavna namjera aktivirati građane na ovoj temi preko civilnog sektora.

Tvornica solarnih panela u Općini Bistra Otvaranje novih radnih mjesta Općina Bistra proizvodit će solarne panele i po tome biti jača od Panasonica

“Želimo podići svijest”

– Želimo podići svijest pa je to jedan od razloga zašto smo raspisali natječaj. I to upravo u vrijeme kada su teme razdvajanja otpada i zaštite okoliše toliko aktualne – rekao je Prce.

Kaže da u Zagrebačkoj županiji trenutačno djeluje šezdesetak udruga koje se bave ovim temama, a poseban je naglasak u natječaju stavljen na obrazovne projekte te one koji promoviraju životne stilove koji nastoje smanjiti količinu otpada.

– Važno nam je i uklanjanje ilegalno odbačenog otpada i čišćenje okoliša – nastavlja Prce.

Županiji u radu itekako pomažu udruge, a posebno se u čišćenju nelegalnog otpada ističe Ekološko društvo Žumberak, dok je na području organizacije kulturnih manifestacija važna udruga Ekoturistiko iz Zaprešića. Recikliranjem se pak bavi Eko Tila.

U natječaju će se također naglasak staviti i na energetsku učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije te na zaštitu zraka, vode i tla.

poplava Šteta Župan Kožić proglasio elementarnu nepogodu za područje općine Orle

Županija želi postaviti i lokalnu mrežu za trajno praćenje zraka. Tako će u četiri grada – Svetoj Nedelji, Samoboru, Zaprešiću te Dugom Selu – mjeriti emisije štetnih plinova i kvalitetu zraka pa će postaviti automatske mjerne postaje (AMP). Taj je projekt naumila financirati sredstvima iz europskih fondova.

Samo po jedan projekt

Na ovaj se natječaj može prijaviti do 19. travnja, a iznos financijske potpore koji se može odobriti po pojedinom projektu u rasponu je od 5000 do 40.000 kn. Prednost će imati oni projekti usklađeni s Programom zaštite okoliša Zagrebačke županije.

Jedan prijavitelj može ugovoriti samo jedan projekt, i to na razdoblje provedbe do 31. prosinca 2018. godine, a neće se financirati one aktivnosti za koje se već izdvaja javni novac.

Vodocrpilište u Zagrebačkoj županiji Novo vodocrpilište Izvorište je dovoljno da vodom opskrbi i dvije općine Krašić