Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Splitsko-dalmatinska županija svojim projektom već šest godina odgaja ljude za budućnost

Projekt ‘ICT županija’ educira, poslovno pomaže, jača IT zajednicu

1/2
Foto: ICT županija
Od 15 timova u StartUp akademiji, 7 ih je krenulo u posao, a od 30 polaznika Junior Developer tečaja, 4 su se odmah zaposlila, doznajemo od Damira Brčića, voditelja projekta ‘ICT županija’

Već šest godina Splitsko-dalmatinska županija provodi projekt ‘ICT županija’.

– Osnovna ideja je bila da uhvatimo priključak i ojačamo taj sektor inače u svijetu vrlo propulzivne informatičke industrije. To je bio ispravan smjer, IT sektor se pokazao otpornim na COVID-19 i na druge krize – kaže Damir Brčić, voditelj projekta “ICT županija” koji obuhvaća niz mjera kako bi se stvorilo poduzetničko okruženje, odnosno startup ekosustav.

Edukacije

– Stvaramo okruženje u kojem se događaju poslovne prilike i nastaje što veći broj novih poslovnih subjekata, ne isključivo iz IT 
sektora, ali dobrim dijelom. ICT županija ima inovativan koncept jer smo dobro analizirali stanje i probleme u našem gospodarstvu 
u Županiji. Donijeli smo originalni koncept za jačanje tog startup ekosustava koji se bazira na tri stupa, odnosno grupe mjera: 
edukacijske, poslovne i jačanje lokalne IT zajednice. Smatramo da su dosadašnje inicijative problemu prilazile parcijalno. Znači 
samo edukacija ili samo biznis, a o jačanju IT zajednice se skoro ne govori. Mi smo došli do zaključka da, ako želimo promjene, moramo ravnomjerno podizati sva tri stupa – kaže Brčić koji nam je obrazložio svaku od grupa mjera.

– Radimo cijeli niz modernih edukacija jer postoji raskorak između onoga što nudi obrazovni sustav i onoga što tržište rada treba. Taj dio ispunjavamo cijelim nizom naših edukacija kroz Edukacijski IT centar EDIT. Pokrenuli smo cijeli niz edukacija poput EDIT CodeSchool, EDIT GraphicDesign, EDIT JuniorDeveloper i dr. Te aktivnosti pomažu direktno zapošljivosti. Iskustva naših tečajeva su odlična, konkretno završetkom posljednjeg JuniorDev tečaja sa 30 polaznika, 4 polaznika se odmah zaposlilo u tvrtku NAIS 
koja je bila partner edukacije – iznosi izvrstan podatak Brčić.

Županija je i ranije pomagala klasičnim mjerama, odnosno financiranjima i sufinanciranja programa, ali u okviru projekta “ICT županija” pokrenuli su aktivne biznis mjere.

– Pokrenuli smo StartIT – startup akademiju u kojoj okupljamo mlade timove s poslovnom  idejom ili projektom i tijekom 9 tjedana vrlo moderne edukacije ih razvijamo. U konačnici oni otvore svoju tvrtku, razviju ideju ili projekt u proizvod s kojim idu na tržište. To provodimo već tri godine i nastavit ćemo – kaže Brčić i otkriva nam prošlogodišnja iskustva. Od 15 timova 7 je otvorilo svoj poslovni subjekt, na tržištu su i razvijaju se.

- Međutim, uvidjeli smo da ti startupovi trebaju kvalificirane stručnjake iz raznih područja, primjerice projekt menadžere, developere, marketinške stručnjake i ostale, a njih educiramo kroz EDIT. Dio ljudi se žele educirati da bi se uspješno zaposlili, a dio da bi bili uspješni poduzetnici i pokrenuli posao. Ako se edukacijske aktivnosti ne povežu s poslovnim odnosno poduzetničkim aktivnostima one ostaju dva odvojena otoka, a u biti su jako povezane i ključne za stvaranje kritične promjene u društvu. Najbolje povezivanje ovih aktivnosti se postiže izgradnjom lokalnih IT ili tehnoloških zajednica. Stoga je “ICT županija” kroz niz aktivnosti djelovala na jačanju i povezivanju lokalne IT zajednice. Od samih početaka bili smo organizatori i financirali cijeli niz tehnoloških konferencija, predavanja i radionica. Primjerice od samog početka bili smo partner SHIFT konferencije, najveće developerske konferencije u ovom dijelu Europe. Pokrenuli smo kao suorganizator Tourism and Technology Split konferenciju, podržavamo StartupRegatta startup konferenciju, cijeli niz konferencija smo organizirali ili ih podržavamo na razne načine. Uz to, organizirali smo i raznorazne tematske grupe, stručna predavanja, radionice – nabraja Brčić.

Programeri i poduzetnici

Na FESB-u u prostoru koji im je fakultet dao na korištenje pokrenuli su predinkubator i u njemu uredili i jednu multimedijsku salu gdje svatko iz IT zajednice može besplatno održati predavanje i koristiti se uslugama snimanja, streaminga i dr.

– Na tim radionicama i predavanjima događa se ta kemija. Lokalni dionici startup scene se tu upoznaju. Znači, programeri s poduzetnicima i svi ostali koji imaju neke komplementarne vještine, a inače rijetko ili nikako imaju priliku susresti se – kaže Brčić koji zaključuje kako jačanjem sva tri segmenta: edukacije, poslovnog dijela i aktivnosti IT zajednice dobivamo šansu napraviti iskorak i razvijati se da postanemo inovativno društvu i jednog dana Tech nacija.