Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
U Romskoj kući u Maglenči predstavljen vrijedan projekt za starije

Projekt “Pletenica života - faza II” za osobe treće životne dobi

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Nositelj projekta je Bjelovarsko-bilogorska županija, ukupno je vrijedan 1,466.421 kunu, a financira se novcem EU

U Romskoj kući u Maglenči kraj Bjelovara ovaj tjedan predstavljen je projekt “Pletenica života – faza II”. Nositelj projekta je Bjelovarsko-bilogorska županija, a vrijednost mu je 1,466.421 kuna, i to bespovratnog novca iz Europskog socijalnog fonda.

Organizirani i dnevni boravci

Svrha je projekta poticanje i širenje mreže socijalnih usluga u lokalnim zajednicama na ruralnim područjima. Projekt se provodi u 
partnerskom odnosu s udrugom Pomoć u kući starijim osobama Općine Veliko Trojstvo i Centrom za pomoć i njegu u Općini Veliki 
Grđevac. Obuhvaćeno je ukupno 110 osoba, a riječ je o osobama starije životne dobi, osobama s invalidnošću te članovima obitelji uključenih u projektne aktivnosti.

– Uz dvoje zaposlenih iz naše općine, projekt osobama treće životne dobi omogućava druženje u prostoru koji je namijenjen upravo za tu svrhu. Zahvaljujem se svima koji su dosad na bilo koji način pridonijeli ostvarenju i provedbi projekta – rekao je Marko Kutanjac, načelnik Općine VelikoTrojstvo.

U ROMSKOJ KUĆI U MAGLENČI ODRŽANA POČETNA KONFERENCIJA Za projekt “Pletenica – Faza II” 1,4 milijuna kuna

Bivši načelnik Ivan Kovačić, koji  je u vrijeme svog mandata započeo provedbu projekta Pletenica života, rekao je:

– Projekt smo osmislili prema modelu Grubišnog Polja i u provedbi bili smo prva općina na našem području, još u vrijeme kada 
je Jadranka Kosor bila ministrica branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Želim da se cijela ova priča nastavi razvijati jer starijih 
osoba kod nas ima sve više. 

Na projektu je zaposleno osam djelatnika. Također, u Velikom  Grđevcu i Velikom Trojstvu organizirani su dnevni boravci kao mjesta okupljanja, druženja i organiziranja aktivnosti naših sugrađana treće životne dobi.

– Bez dobre suradnje s Bjelovarsko-bilogorskom županijom ne bi bilo moguće provoditi te projekte. Iza nas je 12-13 godina predanog rada, skrbi o našim korisnicima i pružanja potrebnih usluga. Dakle, naša Županija je najranije prepoznala potrebu za takvim projektom, čime se izuzetno ponosim. Nažalost, narod  nam je sve stariji i njihova djeca  se često sele u druge gradove i zemlje. Tome se moramo prilagođavati i razvijati projekte kako bi naši korisnici dobili svu potrebnu skrb. Uz dobru volju i htijenje, mala mjesta mogu provoditi iste ili slične projekte – zaključio je Željko Vincek, ravnatelj Centra za pomoć i njegu Veliki Grđevac.

Temeljna ideja i nadogradnja

Da je suradnja zaista sjajna, potvrdila je Marija Jungić, zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana, ujedno se zahvalivši  svima koji su od samog početka provedbe pokazali veliki senzibilitet prema starijim osobama i njihovim potrebama.

– Pomoć u kući bila je temeljna ideja i zadaća, dok je dnevni boravak nadogradnja projekta u svrhu socijalizacije i provedbe dodatnih sadržaja za starije osobe. Gerontodomaćice često ističu kako im je drago što mogu pridonijeti boljem i kvalitetnijem životu korisnika. Županija takvim projektima pruža punu potporu  i osigurava kvalitetnu podršku, od samog pronalaženja korisnika, gerontodomaćica, voditeljica i slično. Dok god postoji mogućnost za takve programe, želja nam je projekt proširiti i na druga područja. Svima želim puno sreće – kazala je Marija Jungić, zamjenica župana.