Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Dani otvorenih vrata za osnovnoškolce

Promijenili mišljenje o zanimanju koje slovi kao teško i s malim primanjima

Lipovac metal
1/7
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Dani otvorenih vrata metaloprerađivača Sisačko-moslavačke županije trebali bi promijeniti uobičajeno mišljenje mladih Siščana, i njihovih roditelja, o ovim zanimanjima

- Nisam baš razmišljao o ovome zanimanju ranije, no nakon prezentacije u školi mi se svidjelo pa sam pomislio da bi se bilo dobro u tome zaposliti. Nisam zamišljao da će to biti ovako, sad kad sam vidio to uživo još više mislim ići na školovanje prema metaloprerađivačima - rekao je Dario Iris, učenik 8. razreda sisačke Osnovne škole "22.lipnja" nakon jučerašnje posjete tvrtki Lipovac-metal.

Hrvatska gospodarska komora, županijska komora Sisak, za završne osnovnoškolce pripremila je Dane otvorenih vrata metaloprerađivača Sisačko-moslavačke županije, a koji bi trebali promijeniti uobičajeno mišljenje mladih Siščana, i njihovih roditelja, o ovim zanimanjima. Zbog giganta Željezare uvriježeno je mišljenje o metaloprerađivačkoj industriji kao industriji s teškim uvjetima rada i niskim primanjima. 

- Želimo djeci prikazati da to nije samo neko prljavo zanimanje, da se tu dosta toga promijenilo. Imali smo i prezentacije učenicima i roditeljima, a nastavit ćemo to raditi svake godine te se nadamo da će nam se priključiti još škola - rekla je Aneta Radoš, tajnica Strukovne grupacije metaloprerađivača ŽK Sisak.

Probali upravljati strojevima

Za sada su interes pokazale tri sisačke i jedna kutinska osnovna škola čiji će učenici posjetiti i pet metaloprerađivačkih tvrtki: Almos iz Kutine, d.o.o., Alas-Info iz Lekenika, te Applied Ceramics, Brodocentar i Lipovac-metal iz Siska. Svi oni trebaju radnu snagu, koje je na tržištu jako malo.

Lipovac metal je tvrtka koja djeluje od 1999. godine, proizvodi dijelove za medicinsku opremu, zapošljava 12 ljudi, a cjelokupnu proizvodnju izvozi. Koriste CNC strojeve, preciznu mehaniku, lasere... Sve je to privuklo pozornost mladih Siščana koji su, na vlastitu inicijativu, i probali upravljati pojedinim strojevima.

- Drago mi je zbog njihova interesa. Vani postoji sustavna edukacija i strukovnih učenika, ali i djece od 7. razreda kojima se prezentiraju obrtničke struke i zanati. Ovo je na putu tome i zato smo se uključili da osnovnoškolcima damo priliku da vide kako se nešto konkretno može vlastitim rukama stvoriti i biti kreativni, a što se dobro plati. Radne snage nedostaje, u radnike je nužno ulagati i nakon školovanja pa se nadamo da će djeca od ovog imati koristi, jer Hrvatskoj trebaju sva zanimanja - rekao je Tomislav Lipovac, direktor i vlasnik tvrtke Lipovac metal.