Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Izglasan proračun Osječko-baranjske županije

”Proračun OBŽ-a za 2023. jamči nastavak svih projekata”

Foto: OBŽ
Konsolidirani proračun Osječko-baranjske županije za 2023. godinu iznosi 258,393.330 eura

Županijski su vijećnici proteklog tjedna većinom glasova usvojili prijedlog proračuna Osječko-baranjske županije za 2023. godinu.

Gradnja I. Gimnazije

Konsolidirani proračun tako iznosi 258,393.330 eura, odnosno 1.946,864.545 kuna, što je u usporedbi s ovom godinom povećanje od 2,39 posto. Od planiranog iznosa na Županijski proračun odnosi se 92,257.916 eura, dakle 35,70 posto, dok se na evidencijske prihode proračunskih korisnika odnosi 166,135.414 eura, ili 64,30 posto ukupnog proračuna.

– Proračun je i nadalje razvojno orijentiran, ali realan i stabilan te u skladu s izazovnim vremenima u kojima se nalazimo. Proračunom su osigurana sredstva za redovno funkcioniranje Županije i svih njenih proračunskih korisnika, podmirivanje preuzetih dugoročnih obveza po osnovi zaduživanja, nastavak svih započetih, kao i pokretanje novih projekata, a sve u cilju podizanja životnog standarda građana te zadovoljavanja javnih potreba. S obzirom na to da su izvorna sredstva nedostatna, naglasak je na korištenju sredstva iz vanjskih izvora, prvenstveno pomoći iz fondova EU. Naime, Osječko-baranjska županija bilježi odlične rezultate u povlačenju sredstava iz EU fondova te su i ovim proračunom planirana sredstva za nastavak projekata poput Učimo zajedno, Vrijeme je za školski obrok, Shema voće i povrće, Regionalni znanstveni centri Panonske Hrvatske i drugi – navela je pročelnica Upravnog odjela za javne financije Snježana Raguž.

Od strateških projekata planiranih u proračunu osobito se ističe početak gradnje I. Gimnazije u Osijeku, za što je osigurano više od 9 milijuna eura u 2023. godini, završetak gradnje Regionalnog distribucijskog centra OBŽ-a za voće i povrće te zgrade 1. Gospodarskog centra. Županija će, istaknuto je, nastaviti i s ulaganjima u sustave navodnjavanja, nastavit će i projekte socijalne
politike, stipendiranje učenika i studenta, zbog velikog interesa povećat će se kreditni potencijal za sufinanciranje kamata na
stambene kredite...

– O gradnji I. Gimnazije dugo se govori i uvijek je ostalo na tome. Mi smo uspjeli pripremiti projektnu i prostorno-plansku
dokumentaciju, riješiti imovinsko-pravne odnose i sve drugo što je potrebno da bi se moglo graditi. Osigurali smo sredstva, a u slučaju potrebe i kreditno ćemo se zadužiti, no ne odustajemo od projekta. Nedavno je potpisan ugovor s izvođačem radova i I.
Gimnazija bit će završena u iduće dvije godine – rekao je župan Ivan Anušić.

Imali isti cilj

Vijećnici su podržali i potpisivanje Ugovora o kupoprodaji zgrade Veslačkog kluba Iktus s tvrtkom Saponia d.d, a Grad i Županija objekt će kupiti u jednakim iznosima. Usvojili su i programe javnih potreba u djelatnosti zdravstva, socijalne skrbi, školstvu, kulturi, tehničkoj kulturi i sportu Osječko-baranjske županije za 2023. godinu, Odluku o stjecanju poslovnog udjela u trgovačkom društvu Osječki sajam d.o.o.

Župan Anušić zahvalio je vijećnicima na suradnji, inicijativama te korektnom političkom i ljudskom odnosu tijekom ove godine.

– Puno je učinjeno jer smo svi, svako sa svoje pozicije i uloge, imali isti cilj, a to je pomoći zajednici u kojoj živimo – rekao je župan.