Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Najveće investicije u obrazovanju i zdravstvu

Proračun Varaždinske županije za 2018. godinu 245 milijuna kuna, 20 posto veći

Radimir Čačić
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Za proračun su glasali županijski vijećnici Reformista, HDZ-a, HSS-a, HSLS-a, HSU-a i SDP-a, dok je suzdržano bilo devetero vijećnika HNS-a, a protiv dvojica iz Živog zida

Proračun Varaždinske županije u 2018. godini bit će 245 milijuna kuna, što je 20 posto više nego u ovoj godini, a na sjednici Županijske skupštine u utorak prihvaćen je većinom glasova.

 Za proračun su glasali županijski vijećnici Reformista, HDZ-a, HSS-a, HSLS-a, HSU-a i SDP-a, dok je suzdržano bilo devetero vijećnika HNS-a, a protiv dvojica iz Živog zida.

 Obrazlažući prijedlog proračuna varaždinski župan, Radimir Čačić (Reformisti) istaknuo je da je za 40 milijuna kuna veći proračun u idućoj godini u odnosu na ovu rezultat europskih projekata.

 Najveće su investicije u obrazovanju, obnova deset škola i izgradnja dviju novih, te u zdravstvu u segmentu energetske obnove.

 - Bilo je govora da je proračun prenapuhan, ali držite me za riječ, ovaj proračun je podcijenjen, a ne precijenjen. Realizirat ćemo ga u većem iznosu jer sam sasvim siguran da ćemo dobiti povrat sredstava koji nam država duguje za troškove javno-privatnog partnerstva u izgradnji škola, 30 milijuna kuna za posljednje dvije godine te 15 milijuna kuna za sljedeću godinu. To ovog trenutka nije u proračunu - rekao je župan Čačić.

 Amandman HNS-a da se ta sredstva namijene isključivo za obnovu i izgradnju škola je odbijen jer ona nisu predviđena proračunom dok se ne dobije potvrda s državne razine.

 Varaždinska Županijska skupština prihvatila je amandman Reformista, HDZ-a, HSS-a i HSU-a da se 400.000 kuna namijeni za troškove usavršavanja liječnika, kao mjera osiguravanja njihovog ostanka u varaždinskoj bolnici, te prijedlog Živog zida za povećanja sredstava za vatrogastvo za 70.000 kuna. Ostali amandmani Živog zida su odbijeni.