Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska 914 pregleda
Tihana Zak Tompoš (30)

Prva žena zapovjednica: učiteljica vodi vatrogasnu postrojbu na intervencije

Prva žena zapovjednica DVD-a Tihana Zak Tompoš
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Posao Tihane Zak Tompoš jest voditi ekipu dobrovoljaca na intervencije, od gašenja požara do spašavanja unesrećenih u prometnih nesrećama

- Samo nas je osam u Hrvatskoj, šteta što nas nema više. Žene bi bez problema mogle obavljati ovu dužnost, naravno uz podršku muškaraca i obitelji. Uostalom, da su kolege sumnjali u mene, zar mislite da bi me postavili za zapovjednicu? - smije se Tihana Zak Tompoš, koja je na izbornoj godišnjoj skupštini Dobrovoljnog vatrogasnog društva Mihovljan pokraj Čakovca izabrana za vatrogasnu zapovjednicu, prvu u DVD-u i Međimurju, te tek osmu u državi.

Njezin je posao voditi ekipu dobrovoljaca na intervencije, od gašenja požara do spašavanja unesrećenih u prometnih nesrećama. Ta se tridesetogodišnjakinja u vatrogastvu našla slučajno. Kao 16-godišnja djevojka pratila je vatrogasnu vježbu, svidjelo joj se i upala je u žensku ekipu za natjecanja. Kad je napunila 18. položila je vatrogasni ispit, naredne godine i onaj za vatrogasca prve klase, a danas nosi čin vatrogasnog časnika prve klase. Za dobrovoljne vatrogasce to je gotovo najviše što se može. Na čelu je postrojbe od desetak članova.

- Odlazim normalno na intervencije kao i ostali vatrogasci. Nema više toliko požara na građevinama, uglavnom gasimo nisko raslinje, kad se neoprezno pali korov ili granje. Takvih smo prošle godine imali nekoliko, a gasili smo ga i prošlog petka - ističe. Po struci je učiteljica razredne nastave i trenutno radi kao asistentica u nastavi u Područnoj školi Novo Selo Rok. Na intervencije se ide po dojavi Javne vatrogasne postrojbe Čakovec.

Dobrovoljni vatrogasci dobivaju obavijesti na mobitele, pa tko može napustiti radno mjesto, ide na intervenciju. Tihani je prva službena bila priprema obrane od poplave. Ne boji se, ali adrenalin raste. Važno je zadržati hladnu glavu jer je svaka minuta važna.

- Volontiranje u DVD-u ne oduzima mi previše vremena. Privikavam se ovu novu dužnost i imam stopostotnu podršku obitelji - napominje. U Međimurju je u vatrogasna društva učlanjeno čak 6500 građana, među kojima i oko 750 žena, koje najčešće postaju vatrogaskinje jer je vatrogasac netko iz obitelji. Registrirano je 90 dobrovoljnih vatrogasnih društava, uključujući i ona koja djeluju u poduzećima, te jedna profesionalna postrojba u Čakovcu.