Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

Prva županija s titulom Europske regije sporta

Foto: Međimurska županija
Međimurje ima 15.000 registriranih sportaša, 400 sportskih klubova i udruga, pa Međimurci vole reći da su "najsportskija županija"

Prva i jedina u Hrvatskoj, Međimurska županija u 2022. godini nosila je titulu Europske regije sporta, koju su Međimurci iskoristili na najbolji mogući način.

Osvajači medalja

Ugostili su brojne manifestacije, reprezentacije, poboljšali sportsku infrastrukturu, promovirali sport i potaknuli građane da se uključe u brojne sportske događaje.

Povodom službenog završetka obnašanja titule održana je velika završnica u školskoj sportskoj dvorani Graditeljske škole Čakovec. Podsjetimo, Europska asocijacija ACES Europe i Europska komisija prepoznale su kvalitetu Međimurske županije i početkom studenoga 2020. godine uvrstile je u svoju mrežu. Međimurje ima 15.000 registriranih sportaša, 400 sportskih klubova i udruga, pa vole reći da su "najsportskija županija". Sportaši iz Međimurja osvajali su medalje na Olimpijskim igrama te na svjetskim i europskim prvenstvima, bili su članovi hrvatskih reprezentacija u raznim sportovima i ostvarivali zapažene nastupe na svjetskoj sportskoj sceni, a takvu praksu nastavljaju i danas.

– Međimurje će ostati upamćeno u povijesti kao prva regija u Hrvatskoj koja nosi titulu Europske regije sporta i mi smo doista, unatoč svim izazovima, ovu godinu iskoristili kako bismo omasovili sport, kako bismo motivirali sve generacije našega društva da se bave sportom, od onih najmlađih, do umirovljenika. Činili smo to kroz rekreaciju, ulaganje u sportsku infrastrukturu, obnovu sportskih terena diljem Međimurja, financiranje rada Zajednice sportova, potpore našim sportašima na državnim natjecanjima – rekao je župan Matija Posavec i uputio zahvale sportašicama i sportašima, rekreativcima i svima onima koji svojim djelovanjem razvijaju međimurski sport.

– Gdje god sam u svijetu bio i osvajao medalje, uvijek sam s ponosom isticao da sam Međimurec iz Čakovca i nikad se nisam sramio svojega kraja i nikad neću. Bila mi je čast i ponos biti ambasadorom Europske regije sporta – istaknuo je gimnastičar Filip Ude.

Realizirani brojni projekti

U znak priznanja za iznimna sportska postignuća, doprinos u razvoju sporta te promociju Međimurske županije i Hrvatske, župan Posavec uručio je Povelju Međimurske županije Branku Zorku.

– Titula Europske regije sporta prekrasna je priča te veliko priznanje za županiju. Od dobivanja titule pa do danas realiziran je velik broj sportskih projekata kojima je cilj bio popularizacija sporta, kretanja, zdravlja, slavljenja sportskih uspjeha – rekao je predsjednik Zajednice športskih udruga i saveza Međimurske županije Mato Kljajić.

Na svečanosti su među ostalima bili i bivši golman Dražen Ladić te izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić.

– Međimurje je kao europska regija sporta dalo dodatnu vrijednost politici sporta u Hrvatskoj i Europi te smo s razlogom upisani u sportsku povijest kao prva županiju koja je nositelj te prestižne titule – zaključio je župan Posavec.