Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
turizam

Prvi sastanak partnera na projektu 'ARCA ADRIATICA' - zaštite pomorske baštine Jadrana

Foto: Primorsko-goranska županija
Glavni cilj projekta je razvoj zajedničkog turističkog proizvoda baziranog na načelima društvene i ekološke održivosti koji ujedno valorizira, čuva, štiti i promiče bogatu pomorsku baštinu pograničnog područja

U talijanskom gradu Cervia održao se početni sastanak deset partnera okupljenih na projektu Arca Adriatica koji se provodi u okviru Programa Interreg Italija – Hrvatska. Primorsko-goranska županija u statusu je vodećeg partnera, a projekt se bavi zaštitom, promocijom i turističkom valorizacijom jadranske pomorske baštine te predstavlja nastavak uspješno realiziranih projekata Mala barka i Mala barka 2.

Priznanje Rimski dani osvojili prestižnu međunarodnu nagradu Plautilla

S područja Županije u projekt su još uključeni i TZ Kvarnera kao i općina Malinska-Dubašnica. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 23,5 milijuna kuna od čega su 85 posto europska sredstva. Projektni budžet za PGŽ iznosi 3,02 milijuna kuna, a dovršetak projekta predviđa se do lipnja 2021.godine.  

Glavni cilj projekta je razvoj zajedničkog turističkog proizvoda baziranog na načelima društvene i ekološke održivosti koji ujedno valorizira, čuva, štiti i promiče bogatu pomorsku baštinu pograničnog područja. Projekt će na području uključenih partnera maksimalno zaštiti postojeću materijalnu i nematerijalnu pomorsku baštinu te će ju kroz niz mjera sustavno iskoristiti kako bi se razvio i zaživio zajednički turistički proizvod. 

koprivnica Pogledajte kako izgledaju dvometarske 'Pisanice od srca' koje su širile radost Uskrsa po svjetskim metropolama

Tematski turizam je trend u svijetu i za razliku od masovnog koji je trenutno dominantan u obalnom području obje države, nije vezan za ljetni period, odnosno, turisti ga vole i žele konzumirati u razdobljima kada nema gužvi. Dakle, idealan je za rješavanje općeg problema turističke sezonalnosti. Prekogranična suradnja multiplicira efekt jer zajednički razvoj garantira veću kvalitetu, uspješnost i razmjenu turista. 

Pomorska baština je velik neiskorišteni turistički potencijal obje države. S obzirom na trend promjene navika turista koji su sve više mobilni i za vrijeme svog boravka žele posjetiti više mjesta i država, jadranska regija u tom kontekstu prostorno predstavlja područje koje turisti doživljavaju kao jedinstven prostor. 

predstava usred bijela dana Akrobatska grupa talijanskog zrakoplovstva napravila spektakl na nebu iznad Zadra