Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Varaždinska županija

Prvi u Hrvatskoj: od 1. listopada uvode informatiku za niže razrede

Informatika u školi
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL/ilustracija
Analiza je pokazala da od 10.583 učenika od prvog do osmog razreda 5807 pohađa nastavu informatike, što je 55 posto. Nekoliko se škola samostalno uključilo u uvođenje informatike u nižim razredima, a od 33 škole polovica je uvodila neki oblik ranog učenja informatike

Varaždinska županija prva u Hrvatskoj već od ove školske godine uvodi program učenja informatike u nižim razredima osnovnih škola, i to kao izvannastavni predmet u trajanju od 30 sati tijekom školske godine.

Najavio je to zamjenik župana Tomislav Paljak koji je rekao da je već osiguran novac, oko pola milijuna kuna, za honorare predavačima i opremu. Nenad Bakić iz Instituta za razvoj i inovativnost mladih govorio je danas na predstavljanju projekta o prednostima micro:bit računala za razvoj digitalnih kompetencija. Pohvalio je Varaždinsku županiju što je ušla u taj projekt u suradnji s Institutom. Program se sastoji se od četiri cjeline - Moje računalo, Digitalni sadržaji, Programiranje i Internet. Informatika bi se u 249 razrednih odjela s oko 4700 učenika učila jedan sat tjedno, počevši od 1. listopada.

Analiza je pokazala da od 10.583 učenika od prvog do osmog razreda 5807 pohađa nastavu informatike, što je 55 posto. Nekoliko se škola samostalno uključilo u uvođenje informatike u nižim razredima, a od 33 škole polovica je uvodila neki oblik ranog učenja informatike.

- Mi smo napravili da to bude sustavno. Od petog do osmog razreda informatiku pohađa 100 posto učenika bez obzira što je riječ o izbornom predmetu. I roditeljima i djeci je jasno da informatiku moraju učiti, i žele ju učiti. Pozdravljamo odluku ministrice o uvođenju informatike u osnovne škole kao obaveznog predmeta - rekao je zamjenik župana Paljak.

- Često se izgovaramo ograničenim resursima, procesima ili drugim formalnim i neformalnim ograničenjima, a bitno je vodstvo. Ovdje smo imali partnera koji je prepoznao naš rad. Ovo je najbolji primjer kako se može nešto napraviti za svoju djecu. Kako je Županija ovdje zbog svojih građana, tako su škole zbog djece. Nije poanta napraviti tehnološki naprednu djecu pa da ona konkuriraju nekakvoj drugoj djeci na tržištu rada, nego da imamo djecu koja su ravnopravni građani 21. stoljeća kroz koncepte kao što su digitalna pismenost, razvoj kreativnosti, kritičko razmišljanje, vještine rješavanja problema, ukupno stvaranje kulture uspjeha. Micro:bit je za razvoj digitalni kompetencija i kreativnosti puno bolje od skupljih računala, stoji svega 15 eura, a omogućuje izrazitu kreativnost i tehnološku složenost uz male ulazne barijere - rekao je osnivač Instituta za razvoj i inovativnost mladih Nenad Bakić. Na predstavljanju projekta bila je i suosnivačica Instituta Rujana Bakić.