Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Održana tri seminara u sklopu novog projekta nazvanog “Poduzetnički obzor”

Raste broj obrta, rekordno niska nezaposlenost

Foto: OBŽ
Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo OBŽ-a Ivana Katavić Milardović dodaje da se “Poduzetničkim obzorom” stavlja naglasak na informiranje i edukaciju poduzetnika

S ciljem uspostavljanja bolje suradnje i povezivanja poduzetnika, razmjene znanja i iskustava, Osječko-baranjska županija u rujnu je pokrenula besplatne edukacije za poduzetnike u okviru novog projekta nazvanog “Poduzetnički obzor”. Seminari su namijenjeni poduzetnicima i svima koji su uključeni u poslovni svijet, a koji žele razvijati svoja znanja i poslovne vještine, unaprijediti pristup poslu i poslovnoj organizaciji te ostvariti pozitivne rezultate u poslovanju. Održana su dosad tri seminara.

– “Poduzetnički obzor” namijenjen je ponajprije poduzetnicima, razvoju i svemu što poduzetništvo čini za našu zajednicu, a to znači radna mjesta, ekonomski prosperitet i druge prateće benefite. Osječko-baranjska županija intenzivno radi, i to ne samo u smislu dodjele financijskih potpora i drugih konkretnih pomoći nego i kroz edukacije. Edukacije poput današnje bitne su da bi poduzetnici imali pravu informaciju u pravo vrijeme i na pravom mjestu te da bi se dobro pripremili za iduću godinu, za natječaje, ali i trendove – kaže župan Ivan Anušić.

Dokaz pogođene vizije

Naglasio je da je 30. rujna na području Osječko-baranjske županije bilo 5448 aktivnih obrta, što je 308 obrta više u odnosu na isti datum lani. Krajem rujna u evidenciji HZZ-a Područne službe Osijek bilo je 13.813 nezaposlenih osoba, što je 440 osoba (3,1 posto) manje u odnosu na prethodni mjesec te 857 osoba (5,8 posto) manje u odnosu na  isto razdoblje prošle godine, što je rekordno niska nezaposlenost.

U lipnju ove godine, prvi put od kada se vodi evidencija, broj nezaposlenih pao je na manje od 14.000 te je u evidenciji tada bila 
13.951 nezaposlena osoba. Krajem rujna bilo je 91.339 zaposlenih osoba, što je za 1063 osobe više u odnosu na prethodni mjesec, pa je i taj broj rekordan.

– Govorimo o rekordnim, do sada nezabilježenim brojkama na području županije, koje stalno imaju pozitivan trend. To je dokaz kontinuiranog i pravilnog rada, pogođene vizije i strategije koje ćemo nastaviti nadograđivati u sklopu edukacija i informacija koje dobijemo s terena, jer u komunikaciji s gospodarstvenicima, obrtnicima i poduzetnicima želimo od njih čuti kakve imaju probleme i kako ih lakše i jednostavnije riješiti – zaključuje župan.

Proširivanje vidika

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo OBŽ-a Ivana Katavić Milardović dodaje da se “Poduzetničkim obzorom” stavlja naglasak na informiranje i edukaciju poduzetnika.

– Do sada je Županija sufinancirala aktivnosti informiranja i edukacije poduzetnika u suradnji s institucijama poduzetničke podrške, prije svega s poduzetničkim centrima i inkubatorima te HUP-om. I dalje to nastavljamo, no u rujnu smo pokrenuli svoj vlastiti projekt, Poduzetnički obzor. On ima simboličko i slikovito značenje te predstavlja nove horizonte i proširivanje vidika koje želimo našim poduzetnicima, a želimo naglasiti da je upravo Županija jedna od institucija koja pomaže poduzetnicima u širenju poduzetničkih prilika – istaknula je Katavić Milardović.