Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
OBRAZUJU VISOKE ČASNIKE

Ratna škola “Ban Josip Jelačić” u studijskom posjetu županiji

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Cilj putovanja po Slavoniji bio je upoznavanje s gospodarskim i drugim potencijalima, ali i stradavanjem u Domovinskom ratu

Pripadnici 24. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić”, na čelu s načelnikom, brigadirom Mijom Kožićem, u okviru redovnog Plana i programa izobrazbe na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman” provode studijsko putovanje po Slavoniji kako bi se upoznali s gospodarskim i drugim potencijalima ovog dijela Hrvatske, ali i stradavanjem u Domovinskom ratu.

Riječ je o najvišoj vojno-civilnoj obrazovnoj instituciji u Hrvatskoj u kojoj se obrazuju visoki časnici oružanih snaga i drugi državni dužnosnici kako bi bili prepoznati kao budući strateški nacionalno-sigurnosni vođe.

Brodsko-posavska županija i njezina dva grada veliki su stradalnici Domovinskog rata. Stoga, prema riječima brigadira Kožića, Hrvatsko vojno učilište želi čuvati uspomenu i prenositi znanje polaznicima međunarodne vojne izobrazbe o iznimnom doprinosu ove županije u Domovinskom ratu te ulozi njezinih postrojbi. U županijskoj vijećnici pripadnici Ratne škole susreli su se sa zamjenikom župana Markom Šimićem i zamjenicom gradonačelnika Slavonskog Broda Martinom Martić-Puača.

Osim slavonskobrodskog Sveučilišta, koje je nedavno proslavilo svoj prvi rođendan, zamjenik župana osvrnuo se i na ostale potencijale Brodsko-posavske županije, naglasivši da svi sudionici u procesu revitalizacije moraju zajednički raditi na stvaranju konkurentnosti, pa tako i ostanku mladih i obrazovanih kadrova u županiji.