Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
ZNANSTVENO-MEMORIJALNI SKUP

Ratno iskustvo iskoristili u borbi s modernim izazovima

1/2
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
U teškim uvjetima brodska je bolnica zbrinula više od 7700 ranjenih, a mnogi njezini djelatnici bili su dragovoljci u Domovinskom ratu

Brodska je bolnica, nakon vukovarske, bila najviše granatirana i zbrinula je najveći broj stradalih u Domovinskom ratu u Hrvatskoj, no o tome se u javnosti malo zna. Istaknuto je to na znanstveno-memorijalnom skupu koji je u povodu 32. obljetnice Domovinskog rata u organizaciji Opće bolnice dr. Josipa Benčevića i Hrvatskog liječničkog zbora održan u Slavonskom Brodu.

U okviru skupa svečano je otkrivena i spomen-ploča medicinskom i nemedicinskom osoblju bolnice, među kojima je četvero poginulih i sedmero ranjenih.

Odgovorili na sve nedaće

U brodskoj je bolnici tijekom rata zbrinuto više od 7700 ranjenika. Bilo je 900 poginulih, među kojima 28 djece, a najveća stradavanja bila su tijekom 1992. godine. No, svoj su obol liječnici i medicinsko osoblje davali i kasnije, kroz samoinicijativno pridruživanje braniteljima, Hrvatskoj vojsci i postrojbi specijalne policije.

Ravnatelj bolnice dr. Josip Samardžić podsjetio je kako se u teškim ratnim uvjetima u ovoj zdravstvenoj ustanovi liječilo cjelokupno stanovništvo Slavonskog Broda i okolice, ranjenici, izbjeglice iz Bosanske Posavine, sve zahvaljujući velikom naporu i želji tadašnjih djelatnika. Ratno iskustvo bolnica je iskoristila u modernim izazovima.

– Na temeljima saznanja i požrtvovnosti koje su nam ostavili stariji kolege mi smo uspjeli odreagirati i adekvatno odgovoriti na sve nedaće koje smo imali proteklih godina kao što su COVID-19, prometne nesreće, izbjeglički val, potresi, poplave, eksplozija u rafineriji... Dakle, dobrim dijelom smo spremni i zbog toga – rekao je Samardžić.

Osim branitelja, vrlinama na prvoj crti bojišta iskazali su se i liječnici. Državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Špiro Janović rekao je da država i medicinska struka trebaju biti ponosni na postignuća hrvatskog zdravstvenog sustava, koji je u Domovinskom ratu podnio velike žrtve.

– Najviše su tereta preuzele su bolnice na prvoj crti obrane, ali gotovo je nemoguće izdvojiti ustanovu i liječnika koji nisu dali svoj maksimum – istaknuo je Janović.

Nemjerljiv doprinos

Župan Danijel Marušić medicinarima je odao priznanje za njihovo požrtvovno djelovanje, skrb o bolesnima i ranjenima i poštovanje medicinske etike usprkos opasnosti za vlastiti život, istaknuvši kako bi skupove koji govore o povijesnom značaju brodske bolnice u ratu i poslije rata trebalo organizirati i češće.

– Iz podatka da su 44 liječnika, 33 tehničara i medicinska djelatnika i 62 nemedicinska djelatnika bili dragovoljci u Domovinskom ratu vidljivo je kako je krenuo taj cijeli proces i kako je bolnica bila u središtu ratnih zbivanja. Doista, nemjerljiv je doprinos ove bolnice u Domovinskom ratu. Ljudi koji su radili u to vrijeme nisu se iskazali samo kao stručnjaci nego i kao jako hrabri, odvažni i plemeniti ljudi. Hvala im na tome – rekao je Marušić