Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Dani otvorenih vrata Srednje škole Stjepana Sulimanca u Pitomači

Ravnatelj Ivoš: Imamo svoj med, vino, sušaru za kamilicu...

1/5
Foto: Kristijan Toplak
Škola je u osam godina sudjelovala u projektima vrijednima više od 100 milijuna kuna, a trenutačno je partner u Regionalnom centru kompetentnosti Panonika

Pitomača je u rujnu 2014. dobila najmoderniju srednju školu u ovom dijelu Hrvatske. Stajala je 20 milijuna kuna, a financirale su je Virovitičko-podravska županija i Općina Pitomača. Osam godina poslije, Srednja škola Stjepana Sulimanca u Pitomači je, ističe se, “space shuttle” kad je riječ o uvjetima koje nudi učenicima.

Škola je tijekom tog vremena sudjelovala u projektima vrijednima više od 100 milijuna kuna. Trenutačno je partner u Regionalnom centru kompetentnosti Panonika čiji je nositelj Poljoprivredno-prehrambena Škola Požega. I u sklopu tog projekta učenici i učitelji zajedničkim su snagama postavljali opremu i uštedjeli školi 150.000 kuna. Moglo se to čuti  na Danima otvorenih vrata ove škole.

– U deset godina povukli smo 10 milijuna kuna samo opreme koju koriste naši učenici. Najvećim dijelom to su europska sredstva, no veliku nam podršku pružaju resorna ministarstva, Virovitičko-podravska županija i Općina Pitomača. Osim toga, imamo potpisane ugovore s 40 tvrtki kojima smo partneri u razvoju. Primjerice, jedna od njih, Agroservis poljoprivreda, svoje proizvode daje školi, a potom ih učenici testiraju, dajući savjete i prijedloge za njihovo poboljšanje. Imamo svoj med i svoje vino kao i sušaru za kamilicu. Sušara nije kao obično na plin, već se koriste peleti, čime znatno smanjujemo troškove. Ove ćemo godine puno jeftinije nego drugi osušiti 20 tona kamilice – naveo je ravnatelj škole Josip Ivoš.

Imaju i svoj laboratorij, plastenike i velike površine zemlje na kojoj najvećim dijelom uzgajaju kamilicu.