Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
najzagađeniji minama

Razminirat će se minski sumnjiv prostor uz granicu s BiH

Razminiranje u Sisačko-moslavačkoj županiji
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Sisačko-moslavačka županija nakon Ličko-senjske, najzagađenija je minama, a od 1996. godine je tu od mina poginulo 38 osoba

- Razminirat ćemo 12 kilometara graničnog pojasa na području Dvora, što je u kontekstu migrantske krize i očuvanja buduće granice Schengena jako važno. Ovime će se omogućiti kvalitetniji nadzor tog dijela granice s Bosnom i Hercegovinom - rekao je Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova u Dvoru prilikom predstavljanja projekta razminiranja 3,8 kvadratnih kilometara minski sumnjivog prostora uz granicu s BiH. Riječ je uglavnom o šumama te putevima uz granicu.

Oko 200 pirotehničara iz 26 hrvatskih tvrtki radit će na ovom terenu do kraja godine, a Hrvatski centar za razminiranje ima zapisnike o postojanju 22 minska polja koja će se time ukloniti. Koštat će radovi oko 4,5 milijuna eura, od kojih su 85 posto bespovratna sredstva iz fondova Europske unije.  

Nakon što se razminira taj pojas, u Sisačko-moslavačkoj županiji preostat će još oko 70 kvadratnih kilometara minski sumnjivog prostora. Ova je županija, nakon Ličko-senjske, najzagađenija minama, a od 1996. godine je tu od mina poginulo 38 osoba .
Ukupno je u Hrvatskoj 440,6 kvadratnih kilometara minski sumnjivog područja, što iznosi 0,78 posto površine RH. Mine se nalaze na području devet županija te 61 općine i grada. Do konačnog rješenja minskog problema proći će još dosta vremena i biti potrebno još dosta novca. Dio će dati i ministarstvo poljoprivrede.

- Vjerujemo da ćemo uskoro razminirati sva poljoprivredna zemljišta u Hrvatskoj, no razminiranje šuma će ipak potrajati i trebat će nekoliko milijardi kuna. Ministarstvo poljoprivrede će iduće godine udvostručiti novac za razminiranje. Ove godine smo odvojili oko 50 milijuna kuna, a iduće ćemo dati do 110 milijuna kuna - rekao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Dvor ima ukupno 72 kilometra granice s Bosnom, od kojih je polovica riječna granica, a druga polovica kopnena. Od toga je oko 30 km pod minama, tako da će preostati još područja uz granicu koja će trebati razminirati u budućnosti.