Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka 76 pregleda
Priključak za 105.000 stanovnika istočnog dijela

Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije na listi strateških projekata

voda
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL/ILUSTRACIJA
Projekt se odnosi na područje Dugog Sela, Ivanić-Grada, Svetog Ivana Zeline i Vrbovca te općina Brckovljani, Rugvica, Kloštar Ivanić, Križ, Bedenica Dubrava, Farkaševac, Gradec, Preseka i Rakovec

Projekt 'Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije - Zagreb Istok' ukupne vrijednosti 702.189.594 kn uvršten je na Listu strateških projekata na sjednici Vladinog Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata.

Time su stvoreni preduvjeti da se ovaj projekt, koji ima za cilj osigurati priključak na javni vodoopskrbni sustav za 105.000 stanovnika istočnog dijela Zagrebačke županije, financira iz fondova EU. Na sjednici Povjerenstva nazočio je i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Projektom RVS Zagreb Istok je obuhvaćena gradnja nove, odnosno, rekonstrukcija postojeće javne vodoopskrbne mreže i pripadajućih objekata na području Dugog Sela, Ivanić-Grada, Svetog Ivana Zeline i Vrbovcu te općina Brckovljani, Rugvica, Kloštar Ivanić, Križ, Bedenica Dubrava, Farkaševac, Gradec, Preseka i Rakovec.

"U ime svih stanovnika istočnog dijela Zagrebačke županije zahvaljujem se Povjerenstvu, koje vodi potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva Martina Dalić, što je prepoznalo važnost ovog projekta i uvrštavanjem na Listu strateških projekata omogućila njegovu bržu realizaciju. Radi se o projektu koji je od vitalne važnosti za naše stanovnike, ali i potencijalne investitore, a financijsku konstrukciju bilo je nemoguće zatvoriti bez fondova EU", izjavio je župan Kožić, izvijestili su iz Županije.

 "Zagrebačka županija do sada je za realizaciju ovog projekta izdvojila preko 50 milijuna kuna. Imamo iskustvo i znanje i rado ćemo ga podijeliti s drugim krajevima RH koji se nalaze u sličnoj situaciji", poručio je Kožić.

Projekt će se financirati kroz Operativni program 'Konkurentnost i kohezija'. Iz europskih fondova bit će osigurano 481.792.172 kuna ili 68,61 posto sredstava, a iz nacionalnih izvora 220.397.419 kuna, odnosno 31,39 posto. Nacionalna komponenta će se s po 12,55 posto financirati iz proračuna RH i proračuna Hrvatskih voda, dok će preostalih 6,28 posto ili oko 44 milijuna kuna osigurati investitor, Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije d.o.o. odnosno gradovi i općine uključeni u projekt te Zagrebačka županija.