Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu posjetio Osječko-baranjsku županiju

Ressler: Vidljiva je pozitivna promjena percepcije o Slavoniji

Foto: OBŽ
Ressler je istaknuo da je nakon  osam godina članstva u Europskoj uniji potpuno jasno da su europske, nacionalne i lokalne teme isprepletene te da je nužno o njima razgovarati i usklađivati se

Na poziv župana Ivana Anušića u posjet Osječko-baranjskoj županiji i Gradu Osijeku došao je zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler. Cilj posjeta bio je upoznati zastupnika s projektima Županije i Grada koji su poglavito financirani EU sredstvima, kao i s rastućim IT sektorom po kojem Osijek postaje prepoznatljiv i izvan granica Hrvatske.

Pozitivan smjer

Posjet je započeo sastankom u Osječko-baranjskoj županiji, kojem je uz župana Anušića i njegove suradnike prisustvovao i zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin.

Ressler je istaknuo da je nakon  osam godina članstva u Europskoj uniji potpuno jasno da su europske, nacionalne i lokalne teme isprepletene te da je nužno o njima razgovarati i usklađivati se.

– Imamo zajedničku odgovornost i dužnost koristiti sve mogućnosti koje su nam na raspolaganju, a ovdje, u Osječko-baranjskoj županiji, zahvaljujući rekordnim sredstvima koja su ispregovarana i koja su plod dugotrajnih i teških pregovora može se nastaviti u pozitivnom smjeru kojim se trenutačno ide – poručio je Ressler.

Osječko-baranjska županija većinu svojih kapitalnih i strateških projekata nastoji financirati sredstvima EU fondova, kao i otvarati teme važne za razvoj županije sa zastupnicima u Europskom parlamentu. Župan je istaknuo najvažnije projekte koje Županija razvija.

– Riječ je prije svega o Gospodarskom centru, zajedničkom projektu Grada i Županije, potom revitalizaciji OLT-a, gradnji I. gimnazije, sustavima za navodnjavanje, Regionalnom distribucijskom centru za voće i povrće, ali i nizu drugih. Sve ove investicije 
ostvaruju se zahvaljujući fondovima Europske unije i novoj financijskoj perspektivi – rekao je župan i dodao da su se tijekom 
posjeta dotaknuli i određenih regulativa na razini EU, poput eksploatacije šljunka i pijeska te drvne mase.

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin naglasio je da je konačno vidljivo kako se europskim sredstvima mijenjaju vizure 
grada.

– Usudio bih se reći da je Osijek veliko gradilište i osobno se ne sjećam kad je bilo toliko građevinskih strojeva u gradu jer u ovom je trenutku vrijednost aktualnih investicija viša od milijardu kuna. Izuzetno nam je važno razvijati pozitivnu klimu u gradu  Osijeku – istaknuo je Vulin.

Rastući IT sektor

Zastupnik Ressler obišao je i gradilište Gospodarskog centra, gdje je zaključeno da radovi idu  predviđenom dinamikom, a po 
završetku gradnje Osijek i Osječko-baranjska županija napokon  će dobiti prostor adekvatan sajmovanju i razvijanju gospodarskih aktivnosti na istoku Hrvatske.

Posjetio je i osječku staru jezgru Tvrđu, gdje je u punom jeku gradski projekt obnove komunalne infrastrukture vrijedan 127 milijuna kuna. Posjet je zaključen sastankom s predstavnicima Osijek Software Cityja u gradskoj upravi, pri čemu  je predsjednik OSC-a Mihael Tomić upoznao zastupnika Resslera s djelatnostima u ovom rastućem  sektoru, ali i izazovima s kojima se susreću, poput nedostatka radne snage.

Zastupnik Ressler istaknuo je da je vidljivo kako je Osječko-baranjska županija uistinu predvodnik kad je riječ o realizaciji projekata iz fondova EU te je napomenuo da je vidljiva promjena percepcije o Slavoniji u pozitivnom razvojnom smjeru.