Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Počela je gradnja Tehnološko-inovacijskog centra u Virovitici

Rješavat će sve probleme proizvođača meda, mlijeka i ljekovitog bilja

Foto: Kristijan Toplak
Centar će imati odsjeke za med, ljekovito bilje i mlijeko, prostor za spektrometriju i mikroskopiju, za pripremu uzoraka za analizu te konferencijsku dvoranu

Počela je gradnja Tehnološko-inovacijskog centra na prostoru Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici. Riječ je o jednom od najvažnijih županijskih projekata koji se u stopostotnom iznosu financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Vrijedan je 17,6 milijuna kuna, napisala ga je agencija VIDRA, a partneri na projektu i u daljnjem radu su osječki Prehrambeno-tehnološki fakultet te Poljoprivredni fakultet.

VRIJEDNOST OPREME 850.000 KUNA MUP podijelio novu opremu vatrogascima Virovitičko-podravske županije

Grad Virovitica osigurao je zemljište za gradnju centra koji će se rasprostirati na 1754 četvornih metara. Za radove je zadužena tvrtka Domogradnja.

Pomoć proizvođačima

Centar će imati odsjek za med, odsjek za ljekovito bilje, odsjek za mlijeko, prostor za spektrometriju i mikroskopiju i za pripremu uzoraka za analizu te konferencijsku dvoranu.

– Važan je to iskorak u ulaganju u istraživačku infrastrukturu. Centar će našim poljoprivrednicima i poduzetnicima omogućiti suradnju sa znanstvenim institucijama. Bit će to institucija čiji će djelatnici pomoći poljoprivrednicima poboljšati proizvodnju, a bavit će se kulturama koje su najrasprostranjenije u našoj županiji. Nadam se i da će pomoći povećati proizvodnju prehrambenih proizvoda na našem području – istaknuo je župan Igor Andrović.

Potpore tradicijskim obrtima Županija obrtnicima isplatila 31.600 kn

Fakulteti kao partneri

Dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku Jurislav Babić rekao je da će taj fakultet sudjelovati u odabiru opreme, uspostavi samog sustava istraživanja i laboratorija.

– U početku to će biti samo u području mlijeka, ljekovitog bilja i meda, no ovdje ćemo moći provoditi i sve što mi radimo na fakultetu, od istraživanja, edukacija i svega što bude potrebno gospodarstvu ove regije. Cilj će nam biti rješavanje svih problema proizvođača, bilo da su vezani za uspostavu sustava higijene ili razvoj novih proizvoda, odabir tehnologija.. Oni će sami doći i reći koji su im problemi, a mi ćemo sa Županijom tražiti modele kako im pomoći – objasnio je dekan.

U Centru će biti multimedijalni prostor, suvenirnica, smještajni kapaciteti, 5D kino Jedino takvo do Zagreba U 5D kinu u Suhopolju sijevat će čak i munje Energetska obnova Novo ruho OŠ Suhopolje i dvorane