Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Dan bijele rode upozorava

Rode grade sve manje gnijezda na krovovima kuća

roda
Foto: Zagrebačka županija
U 2023. godini na području Zagrebačke županije zabilježeno je 288 gnijezda

Ovih je dana obilježen Dan bijele rode s ciljem jačanja svijesti o važnosti zaštite bijele rode te upozoravanja na opadanje njihova broja zbog nestanka prirodnih staništa.

Bijela roda dio je identiteta hrvatskog sela i pokazatelj da živimo u zdravom okolišu. Ove godine Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije prvi je put organizirala fotonatječaj na temu bijele rode s ciljem promicanja važnosti zaštite i očuvanja te promocije bijele rode. Na natječaj je pristiglo 48 fotografija slikanih na području Zagrebačke županije. Fotografije prikazuju rode u letu, na polju, u vodi, u gnijezdu, u zalasku sunca i slično. Najbolja fotografija po izboru pratitelja Facebook-stranice Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije je "Let u dvoje" autora Vlade Pirše. Najbolje fotografije po izboru djelatnika Javne ustanove Zeleni prsten su "Livadna patrola" Petre Pirše, "Lovac u žitu" Igora Pavlovića te "Roda u Veleševcu" Tibora Goda.

Valja istaknuti da Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije svake godine provodi monitoring gnijezda bijele rode. Ovogodišnji podaci pokazuju nastavak trenda opadanja broja gnijezda na krovovima kuća i gospodarskih objekata, a povećanje broja gnijezda na rasvjetnim stupovima. U 2023. godini na području Zagrebačke županije zabilježeno je 288 gnijezda. Na obiteljskim kućama i gospodarskim objektima nalazi se 26 gnijezda, a na stupovima 262 gnijezda. Najviše gnijezda na području Zagrebačke županije nalazi se u gradovima Vrbovcu (57) i Ivanić Gradu (39), općinama Dubrava (33), Pisarovina (29) i Klinča Sela (29) te u selima Donja Kupčina (21) i Donja Zdenčina (21).

Bijela roda simbol je očuvanih prirodnih staništa i tradicionalnih krajolika, zdravog života, tla, vode i čistog okoliša, stoga je briga i očuvanje ove vrste izuzetno važna.

OVA MANIFESTACIJA, uz još njih tristotinjak kroz godinu, potvrđuje da se i na kontinentu, u Zagrebačkoj županiji, imaju čime pohvaliti 'Kaj su jeli naši stari' Narodna jela dio su identiteta, povijesti i kulture ISTAKNUTO JE da je na području Zagrebačke županije realizirano više od 600 milijuna eura vrijednih projekata Novac za 27 projekata u Zagrebačkoj županiji Ugovori gradova i općina vrijedni preko milijun eura SUDIONICI stižu iz Europe, Egipta i Kanade, a posjetitelji će moći vidjeti i izloženi bolid Formule 1 tima HAAS Formula Student Alpe Adria Poligon Mičevec domaćin je šestodnevnom spektaklu, a sudjeluje 50 bolida