Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Manifestacija za maturante

Roditeljski nadzor na Coolijadi: 'Pa, kaj! Budu si i oni nekaj popili s nama'

Coolijada, maturanti u Čakovcu
1/14
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Ophodnje su super stvar jer se osjećamo sigurnije. Ako se nešto loše dogodi, znamo da su u blizini odrasli, kaže maturant David Trstenjak

Kipovi slobode, svećenici, nindže, vještice, Meksikanci, vikinzi... preplavili su čakovečki Perivoj Zrinskih i parkove u blizini srednjih škola u Čakovcu i Prelogu. Jučer je u Međimurskoj županiji počela Coolijada 2017., jedinstvena manifestacija u Hrvatskoj namijenjena maturantima. U poslijepodnevnim satima na teren je izašla i prva građanska ophodnja sastavljena od roditelja i policajaca.

– Obilazimo parkove i pomažemo maturantima ako im nešto zatreba. Djelujemo preventivno i želimo da dani maturanata prođu što mirnije – objašnjava Mladen Zadravec iz PU međimurske. Roditelji su se sami javili za sudjelovanje.

– I mi smo bili mladi i znamo što se sve može dogoditi kad se popije – dodaju. Iako je jedan od ciljeva Coolijade odvratiti mlade od opijanja, alkohola je jučer bilo u svakoj skupini maturanata po parkovima. “Free pijača by 4. MT (samo dame)”, pisalo je na transparentu pokraj skupine mladića koji nemaju ništa protiv “roditeljskog nadzora”. – Kaj, budu si nekaj popili s nama – dobacio je šaljivac s bocom “bambusa” u ruci. Roditelji i policajci obilazit će javne površine sve do petka.

– Ophodnje su super stvar jer se i mi maturanti osjećamo sigurnije. Ako se nešto loše dogodi, znamo da su u blizini odrasli koji će pomoći – kaže David Trstenjak, maturant Gimnazije Josipa Slavenskog. Zna da dani maturanata ne mogu proteći bez alkohola, ali ne očekuje veće probleme s opijanjem.

– Treba znati granicu i stati na vrijeme – dodaje, odjeven u Zorroa osvetnika. Ophodnje pozdravlja i Marcela Mesarić, učenica Gospodarske škole Čakovec.

– Coolijada je odlično organizirana i ne smeta mi što će nas roditelji kontrolirati. Barem nećemo raditi prevelike gluposti – smije se, odjevena u vikinga. Od 16. do 19. svibnja policija će i snimati javna mjesta. Lani je evidentiran po jedan prekršaj remećenja javnog reda i zloporabe droge te po jedno nanošenje tjelesnih ozljeda i krađa mobitela na štetu maturanata.