Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Županija je odobrila 116 potpora za pokretanje, razvoj i unapređenje poslovanja poduzetnika i obrtnika

S dobitkom posluje 75 posto poduzetnika Brodsko-posavske županije

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
– Podaci govore da su privatne tvrtke poslovale fantastično, dok su one u državnom i mješovitom vlasništvu iskazale gubitak – ističe Željko Burazović, pročelnik županijskog UO za gospodarstvo i poljoprivredu

Poduzetnici iz Brodsko-posavske županije prošle su godine ostvarili zavidne financijske rezultate. Njih 2228 zapošljavalo je ukupno 19.409 radnika s prosječnom neto plaćom od 5669 kuna, koja je u odnosu na godinu prije povećana za sedam posto. Ipak, za nacionalnim prosjekom ona još uvijek zaostaje za 680 kuna ili 10,7 posto, tako da u tom dijelu još dovoljno prostora za napredak. Poduzetnici su lani ostvarili ukupno 12 milijardi kuna prihoda i 11,2 milijardi kuna rashoda, završivši godinu s neto dobiti od 588,6 milijuna kuna.

Prednjači ĐĐ Montaža

U ukupnoj konsolidiranoj neto dobiti s gotovo 80 posto sudjelovale su prerađivačka industrija, trgovina te poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo, djelatnosti od posebnog značaja za županijsko gospodarstvo.

Prema podacima objavljenim na sjednici Županijske skupštine, Brodsko-posavska županija prošle je godine bila na desetom 
mjestu po ekonomičnosti poslovanja, na četrnaestom po neto dobiti i broju zaposlenih, a na petnaestom po ukupnim prihodima poduzetnika. Protekle je godine među poduzetnicima u Brodsko-posavskoj županiji bilo 1894 mikro, 302 mala, 27 srednjih i pet velikih. Oko tri četvrtine poduzetnika poslovalo je s dobitkom, a ostatak s gubitkom.

– Podaci govore da su svi poduzetnici, mikro, mali, srednji i veliki, bili podjednako uspješni. Privatne tvrtke poslovale su fantastično, dok su one u državnom i mješovitom vlasništvu iskazale gubitak – ističe Željko Burazović, pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu.

Najviše zaposlenih, njih 870, imala je Đuro Đaković Montaža, Đuro Đaković TEP imao je 688, a Đuro Đaković Specijalna vozila 
517 radnika. Po ukupnim prihodima ostvarenim u protekloj godini, prva tri mjesta zauzimaju Đuro Đaković Montaža s 572 milijuna kuna, novogradiški EMPWR s 571 milijun kuna i Axereal Croatia s 502,7 milijuna kuna.

Župan Danijel Marušić istaknuo je kako Županija nastavlja poticati razvoj gospodarstva, poduzetništva i poljoprivrede kroz različite projekte i aktivnosti.

– U razdoblju od siječnja do lipnja ove godine odobrili smo ukupno 116 bespovratnih potpora za pokretanje, razvoj i unapređenje poslovanja poduzetnika i obrtnika naše županije u ukupnoj vrijednosti od 1,750.000 kuna – istaknuo je Marušić.

Novi javni poziv za potpore

Brodsko-posavska županija ovih je dana objavila novi javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti poduzetnicima. Sredstva u iznosu od 250 tisuća kuna planirana su u proračunu za  2022. godinu, i to 150 tisuća kuna za sufinanciranje nastupa poduzetnika na sajmovima u zemlji i inozemstvu te 100 tisuća kuna za sufinanciranje organiziranja manifestacija.

Cilj javnog poziva je poticanje razvoja konkurentnog  i i inovativnog malog i srednjeg poduzetništva te obrtništva.