Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Suradnja županije i fakulteta u službi razvoja poljoprivrede

S manje ulaganja do većih prinosa pšenice

Foto: bpz.hr
Rezultati istraživanja bili bi smjernice za proizvodnju visokokvalitetne pšenice, ponajprije u obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, ali i kod industrijskih proizvođača u cijeloj Slavoniji

Brodsko-posavska županija u suradnji s Fakultetom agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka provodi istraživački projekt čiji bi 
rezultati trebali pridonijeti proizvodnji visokokvalitetne pšenice uz povećanje održivosti, ekonomičnosti i rentabilnosti proizvodnje.

Riječ je o projektu kojim su inovativna dostignuća u znanosti i obrazovanju stavljena u službu razvoja poljoprivredne proizvodnje, ponajprije u smislu ostvarivanja boljih prinosa s većom količinom proteina u pšenici.

Vrlo plodonosno

Tim povodom u brodskoj Srednjoj školi Matije Antuna Reljkovića ovih je dana održana prezentacija rezultata pokusa primjene 
folijarne prihrane ureom na stanje proteina u zrnu ove široko rasprostranjene žitarice. Cilj istraživanja bio je postizanje većeg uroda i boljeg kemijskog sastava zrna. Primjena uree pokazala se vrlo plodonosnom, prinosi su bili veći i do dvije tone po hektaru.

– Pšenica se zadnjih godina otkupljuje pod nekim novim uvjetima, po takozvanom kodeksu, gdje se gleda kvaliteta proizvedenog zrna. Prije četiri godine počela su istraživanja kako unaprijediti ekonomsku proizvodnju na OPG-u, jer smo svjedoci  da proizvodnja varira s obzirom na klimatske uvjete i sortiment – kaže Branimir Šimić, znanstveni suradnik na projektu.

Predstavljanje je održano na temelju ugovora između županije i fakulteta o provedbi istraživačkog projekta “Značaj izbora kultivara i optimizacije primjene zaštite i biopreparata u proizvodnji pšenice za povećanje rentabilnosti OPG-a”.

– Naši poljoprivrednici u situaciji su da ne mogu utjecati na cijenu proizvedene pšenice, nego moraju racionalizirati trošak inputa. Ovakvom intervencijom s dvije folijarne prihrane ureom  oni proizvedu i dobiju pšenicu s 15 posto proteina i tako u svom poslu ostanu konkurentni i financijski isplativi – istaknuo je Željko Burazović, privremeni pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu.

Puno zainteresiranih

Rezultati istraživanja bili bi smjernice za proizvodnju visokokvalitetne pšenice, ponajprije u obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, ali i kod industrijskih proizvođača u cijeloj Slavoniji, pa je i broj zainteresiranih velik. Posebno je to važno danas, kada su cijene repromaterijala sve više.

Samo u posljednjih godinu dana cijena gnojiva porasla je 150 posto pa proizvođačima puno znači mogućnost da s manje ulaganja u gnojivo postignu bolje proizvodne rezultate, kako u količini tako i u kakvoći.