Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Diplome majstorima struke

“Sad ću otvoriti kuharski obrt i zaposliti nekoga”

U prostorijama obrtničke komore dodijeljena priznanja učenicima i obrtnicima
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Uz kuharicu Dunju Božić novi majstori postale su i dvije frizerke, krojačica, elektroinstalater te dimnjačar

- Zaposlena sam u svom zanimanju kuhara otkad sam završila školu 2002. i sad sam se odlučila za majstorski ispit da usavršim znanje i krenem dalje. Sada mogu otvoriti svoj obrt, zaposliti nekoga, imati naučnike na praksi. Planovi postoje, polako ćemo ići u realizaciju i nadam se da će biti sve u redu – rekla je Dunja Božičić, jedna od sedam novih majstora struke kojima su diplome uručene na jučerašnjoj svečanoj sjednici Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije.

Uz nju su novi majstori tako postali i frizerke Monika Matijević i Danijela Budovac, krojačica Ana Keser, elektroinstalateri Danko Šegović i Antun Arambašić te dimnjačar Ivan Medić. Svi će oni uskoro otvoriti svoj ili nastaviti raditi u obiteljskom obrtu. Time će se pridružiti velikoj obitelji od 1936 aktivnih obrta u ovoj županiji.

– Na radost obrtnika vidimo da, nakon niza godina, ipak dolaze bolji dani za nas. Stoga bih poručio kolegama – budite uporni, nemojte se predavati – rekao je petrinjski dugogodišnji obrtnik Stjepan Srbić, koji je na istoj sjednici, održanoj u povodu Dana Obrtničke komore, dobio priznanje za životno djelo. Stjepan je odnedavno u mirovini, a prijevoznički će obrt preuzeti dvojica njegovih sinova. Priznanja za životno djelo dobili su i Marijan Šavorić, dugogodišnji vlasnik bravarije iz Popovače te Siščanin Drago Skender, koji od 1987. ima elektromehaničarski obrt.

Uručena su i priznanja “Šegrt Hlapić” najboljim naučnicima 3. razreda za obrtnička zanimanja, a dobili su ih Anita Mačković i Kristijan Kralj iz SŠ Novska, Nikolina Janković iz Strukovne škole Sisak, Dario Stublić iz Industrijsko-obrtničke škole Sisak te Klaudia Marić iz Kutine. Najbolji su ovogodišnji mentori, po mišljenju prosvjetara i obrtnika, Ivica Miličić iz Siska, Ivo Babić i Ivo Milošević iz Petrinje te Boris Bingula iz Popovače.