Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Prezentacijski centar u Betini

Sada, na jednom mjestu svi prirodni biseri, Kornati i Vransko jezero

Prezentacijski i kulturni centar u Betini
1/7
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
U drugoj fazi prezentacijski centar bit će popunjen eksponatima, a rješenje za uređenje tri kata zgrade vrijedno 10 milijuna kuna očekuje se krajem svibnja

Svečanošću u centru Betine na otoku Murteru otvoren je u nedjelju Prezentacijski i kulturni centar, projekt vrijedan preko sedam milijuna kuna, koji na jednom mjestu predstavlja sve hrvatske parkove prirode uz promociju dva nacionalna parka u Šibensko-kninskoj županiji, Kornata i Krke.

"Sretan sam što danas otvaramo društveni dom i kulturni prezentacijski centar u Betini, koji je oduvijek bio mjesto okupljanja Betinjana. Zub vremena je napravio svoje i skoro zgradu doveo do propadanja, ali zahvaljujući dobrim programima i fondovima, Betini opet vraćamo stari sjaj. Prezentacijski centar koji danas otvaramo mjesto je za sve lokalne manifestacije i prezentaciju naših prirodnih bisera, Kornata i Vranskog jezera," kazao je uvodno načelnik Općine Tisno Ivan Klarin i dodao da je u centar uloženo 7,2 milijuna kuna, od čega je Općina izdvojila sredstva za izradu projektne dokumentacije. 

Ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Kornati Josip Zanze istaknuo je da će u drugoj fazi prezentacijski centar biti popunjen eksponatima, a rješenje za uređenje tri kata zgrade vrijedno 10 milijuna kuna očekuje se krajem svibnja. 

Župan šibensko-kninski Goran Pauk kazao je kako je ovaj kraj, u županiji u kojoj je pola površine pod nekim oblikom europske zaštite, zaslužio prezentacijski centar. Istaknuo je da je to rezultat suradnje lokalne samouprave, države i ministarstva. 

Ravnatelj Parka prirode Vransko jezero Daniel Katičin naglasio je da je većina obale Vrane u vlasništvu Betinjana, ali je nažalost, jako zapuštena. 

"Želio bih da zadarski i šibensko-kninski župani dožive Vransko jezero kao svoj park, kao mjesto susreta dvaju županija, a ne barijeru koja ih razdvaja," istaknuo je Katičin danas u Betini. 

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u ovaj je projekt uložilo 4,5 milijuna kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je ostatak sredstava, rekao je predstavnik Ministarstva zaštite okoliša i prirode Mario Šiljeg.

Dodao je da je danas otvoren centar primjer kako su zaštićena područja od interesa za stanovništvo na njihovom području, a ne kočnica lokalnog razvoja. 

Na današnjem otvaranju betinskog prezentacijskog centra sudjelovali su Kulturno umjetnička društva Hartić i Zora te klapa Bunari, a na kraju svečanog programa župnik je blagoslovio centar.