Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Nepoznata Krka

Samo dva posto posjetitelja obilazi cijeli park, svi idu na Skradinski buk

Skradinski buk
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Dosad neiskorišteni turistički i gospodarski potencijal sjevernog dijela Nacionalnog parka Krka aktivirat će se izgradnjom infrastrukture i razvojem novih edukativnih posjetiteljskih proizvoda i usluga

Ravnatelj Nacionalnog parka Krka Krešimir Šakić u ponedjeljak je predstavio projekt "Nepoznata Krka: Skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke" te naglasio da u tom parku imaju namjeru razviti nove posjetiteljske programe koji će pridonijeti prepoznatljivost cijele rijeke Krke i smanjiti pritisak na Skradinski buk.

Dosad neiskorišteni turistički i gospodarski potencijal sjevernog dijela Nacionalnog parka Krka aktivirat će se izgradnjom infrastrukture i razvojem novih edukativnih posjetiteljskih proizvoda i usluga, smatra Šakić te dodaje da će se na taj način potaknuti i gospodarske mogućnosti lokalnog stanovništva.

Voditeljica Odsjeka za turizam i prihvat posjetitelja parka Ivona Cvitan rekla je da projekt također ima znanstvenu, kulturno-obrazovnu i rekreativnu namjenu.

Naglasila je da  broj posjetitelja u Nacionalnom parku Krka raste svake godine pa je 2014. bilo 2,8 posto više posjetitelja nego godinu ranije, 2015. 18 posto više, a 2016., kad se broj posjetitelja povećao 13 posto, Park prvi puta bilježi milijun posjetitelja. Njih 98 posto tada je posjetilo Skradinski buk, a samo dva posto ostatak parka. Najviše posjetitelja bilo je u srpnju i kolovozu.

Očuvanje prirodnih atrakcija

U NP Krka ističu da im je prostorna i vremenska stoga disperzija jako važna pa pripremaju niz infrastrukturnih intervencija unutar Parka poput izgradnje i uređenja posjetiteljskog centra "Eko kampus Krka" u Puljanima, interpretacijsko-edukacijskog i volonterskog centra te opremanja Centra za interpretaciju prirode "Krka – vrelo života" u Kistanjama. Namjeravaju urediti pješačke staze i elektrificirati brodski promet. Pripremaju i brojne edukativne aktivnosti radi povećanja sigurnosti posjetitelja, ali i podizanja svijesti o prirodnim bogatstvima rijeke Krke i procesima vezanim za nju.

Partner na projektu je Turistička zajednica Šibensko-kninske županije, koju posebno zanima broj dolazaka gostiju i statistika Nacionalnog parka.

- Naša temeljna zadaća je i brojanje posjetitelja, ali svjesni smo da je turizam nešto što određuje prostor i njegovo okruženje. Destinacija ima benefit od prirodnih atrakcija u smislu atraktivnog turističkog proizvoda, a trajni interes je očuvanje tih atrakcija. Kroz ovaj projekt pronalazimo interes očuvanja okoliša kao temeljne sastavnice, a održivost je ključna riječ - rekla je ravnateljica Turističke zajednice Šibensko – kninske županije Željana Šikić.

Ukupna vrijednost Projekta je nešto više od 80 milijuna kuna od čega je 66,2 milijuna kuna sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj u obliku bespovratnih sredstava u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.