Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
Prijedlog

Sezonske pomorske linije za otoke trebaju početi voziti već u proljeće

Trajekt Valbiska - Merag
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
'Jadrolinija je hrvatski brend na kojeg s smo svi ponosni', rekao je župan Komadina na sastanku s predstavnicima najvećeg hrvatskog putničkog brodara i Agencije za obalni linijski pomorski promet

Župan Zlatko Komadina sa suradnicima sastao se s novim vodstvom najvećeg hrvatskog putničkog brodara Jadrolinije Rijeke na čelu s predsjednikom Uprave Davidom Soptom kao i novom ravnateljicom Agencije za obalni linijski pomorski promet Paulom Vidović.

Zlatko Komadina i Mirela Ahmetović očekuju poštivanje zakona Komadina i Ahmetović protiv 'lex LNG': Kvarner nije na prodaju

Komadina je izrazio zadovoljstvo što je uvedena praksa ovakvih susreta s predstavnicima regionalne i lokalne samouprave. Izrazio je i zadovoljstvo što je na primjeru Jadrolinije i Agencije decentralizacija, za koju se godinama zalaže, primijenjena na izboru njihovih sjedišta izvan Zagreba. Podsjetio je na velika ulaganja Županije u pomorsku infrastrukturu.

"Milijuni kuna uloženi su u izgradnju trajektnih pristaništa, riva i rivica. Sva sredstva prikupljena od koncesija na pomorskom dobru vraćena su na pomorsko dobro upravo s ciljem da se osiguraju bolji uvjeti za razvoj pomorskog prijevoza i s tim u vezi razvojem turizma", rekao je župan, izvijestili su iz Primorsko-goranske županije.

Predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta pohvalio je dosadašnju uspješnu suradnju kao i lučku infrastrukturu na trajektnim pristaništima za koje je zaslužna upravo Primorsko-goranskom županija kao osnivač osam županijskih lučkih uprava na svojem području. Ravnateljica Agencije Paula Vidović dodala je PGŽ načinom komunikacije i svojom proaktivnošću za primjer. 

Na sastanku je bilo riječi o tome da se sezonske pomorske linije za otoke trebaju početi uvoditi ranije nego što je to dosad bilo uobičajeno. Prijedlog zamjenice župana Marine Medarić bio je da se uvedu već u svibnju s obzirom da postoji sve veći interes za otoke na Kvarneru, a posebice Mali Lošinj koji se jako razvio, tako da interes turista kreće već od proljeća.

Vezano uz pomorsku infrastrukturu bilo je riječi i o važnosti izgradnje kvalitetnih prilaznih cesta prema trajektnim pristaništima. Kao primjer dobre prakse jest projekt izgradnje treće trake na pristaništu Valbiska te planovi za izgradnju treće trake s druge strane, na pristaništu Merag.

"Jadrolinija je hrvatski brend na kojeg s smo svi ponosni", rekao je župan Komadina napomenuvši da od Uprave ima velika očekivanja, posebice na modernizaciji flote i uvođenju bržih brodova na dužim linijama kao što je to linija Valbiska-Lopar.

Prva ovogodišnja presica župana Zlatka Komadine Zlatko Komadina: 'Pripremit ćemo prijedlog za rješavanje pitanja plaćanja cestarina'