Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Međunarodni dječji festival

Šibenik je 59. godinu u nizu najsretnije mjesto na svijetu!

Foto: Grad Šibenik
Festival je otvoren predstavom “Knjiga o džungli”

U nazočnosti ministrice kulture RH, Nine Obuljen Koržinek, u Šibeniku je svečano otvoren 59. Međunarodni dječji festival.

– Najvažnije je to mjesto u svijetu za djecu – rekla je u prigodnom obraćanju, ministrica Obuljen Koržinek.

Šibenik Ljeto je vrijeme i za 59. Dječji festival

Nad najljepšim renesansnim trgom na Mediteranu, onom između UNESCO-ove katedrale svetog Jakova i Gradske vijećnice, vijori se festivalska zastava i tamo će, kako kažu iz Grada, ostati dva tjedna kroz koja će ulicama, trgovima i daskama koje život znače biti izvedeno više od 200 različitih programa od inozemnih kazališnih predstava i uličnih umjetnika do radioničkog programa i filmskih projekcija.

Sve je počelo svečanim otvorenjem i pjesmom dječjeg zbora Zdravo maleni i istoimenom festivalskom himnom, a čast da otvori 59. Međunarodni dječji festival pripala je poljskom kazalištu iz Toruna, Baj Pomorski, i to predstavom nastaloj prema književnom klasiku Rudyarda Kiplinga, “Knjiga o džungli”, navode Šibenčani.

– Vi ste toliko sretni što živite u Šibeniku i što možete netom nakon završetka škole, kad su svi nekako opušteni, uploviti u potpuno poseban svijet koji već 59 godina čini od ovog mjesta i trgova najsretnije i najveselije mjesto u svijetu. Ono što mi je posebno drago što ovaj grad i ovaj festival odgajaju publiku i ja se nadam da ćete svi vi kad budete malo veći i još veći i kasnije u svom životu nastaviti pohoditi predstave i koncerte, da ćete biti vjerna publika ne samo dok ste mali, nego i kad narastete, da ćete uvijek u kulturi i umjetnosti nalaziti nešto što će oplemeniti vaše živote. Uživajte u našem i vašem Festivalu – poručila je ministrica kulture u noći otvorenja festivala koji podržava i Hrvatska turistička zajednica.

Dani su ovo u kojem, prema riječima gradonačelnika Šibenika, Željka Burića, djeca postaju slikari, glumci i kritičari.

– Šibenik vam otvara vrata svim srcem, a vi ga ispunite igrom, smijehom i kreativnošću. Uživajte u svakom trenutku koji je pred vama – poručio im je gradonačelnik Šibenika.

Vrhunac noći svakako je bio predivan vatromet na šibenskoj rivi. Festivalski program potrajat će do 29. lipnja kad će se festivalska zastava spustiti na godinu dana i čekati onaj svečani trenutak otvorenja jubilarnog, 60. MDF-a.

Izložba Japanska umjetnica izložila Koinobori