Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska 44 pregleda
Župan Goran Pauk

Šibensko-kninska županija povlači najviše novca iz EU

Goran Pauk
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Među ključnim inicijativama je i gradnja Adriatic Business Centra (ABC) za koji je županija iz EU fondova dobila 20 milijuna kuna

Razvojna agencija Šibensko-kninske županije ove je godine za sufinanciranje iz fondova EU prijavila 24 projekta čija ukupna vrijednost prelazi 83 milijuna kuna. Četiri od njih već su ocijenjeni pozitivno te im je dodijeljeno oko 30,6 milijuna kuna, potvrdio je predsjednik Zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk.

– Šibensko–kninska županija među vodećima je u Hrvatskoj po povlačenju novca iz EU fondova. To omogućava i revitalizaciju metaloprerađivačke industrije. U skladu s time je i realizacija Centra kompetencija za aluminij – dodao je. Među ključnim inicijativama je i gradnja Adriatic Business Centra (ABC) za koji je županija iz EU fondova u lipnju dobila 20 milijuna kuna, a koji će novim poduzećima u županiji pružati potporu u razvoju. Traje i provedba projekta Turističke valorizacije tvrđave sv. Nikole u kanalu sv. Ante kojim će se objekt sanirati te urediti pristupna infrastruktura. Time će ta povijesna utvrda, od srpnja službeno upisana i na UNESCO-ov popis zaštićene svjetske baštine, postati funkcionalni lokalitet. – Šibenik je prvi grad u Hrvatskoj s dva spomenika kulture na UNESCO-ovu popisu – istaknuo je Pauk.

Razvoju županije pridonose i različite potporne mjere poput sufinanciranja kamatne stope te osiguravanja jamstvenog potencijala za male i srednje poduzetnike.

– U infrastrukturu i ljudske resurse ulažemo primarno osnaživanjem razvojnih agencija koje su ključne za povlačenje sredstava iz EU fondova. Cilj nam je stvaranje povoljnog poduzetničkog okruženja – poručio je na kraju.