Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska 1854 pregleda
Šibensko-kninska županija

Već su na gotovo šest milijuna noćenja, gosti troše oko 66 eura dnevno

Šibenik
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Ne bih rekao da smo prekapacitirani, jedino u sedmom i osmom mjesecu nemamo previše prostora za napredak, rekao je župan Goran Pauk

Šibensko-kninska županija može se pohvaliti odličnim turističkim rezultatima, već sada je na gotovo šest milijuna noćenja, a lani je ta brojka ostvarena tek krajem listopada, te ima i velikih potencijala za produženje sezone, istaknuto je u četvrtak nakon sastanka direktora Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjana Staničića sa čelnicima županije i turističkim djelatnicima. 

- Održali smo vrlo konstruktivan razgovor o turističkim temama bitnim za Šibenik i cijelu županiju koja ostvaruje odlične rezultate - rekao je Staničić nakon razgovora sa šibensko-kninskim županom Goranom Paukom, direktoricom Turističke zajednice Šibensko-kninske županije Željanom Šikić te turističkim djelatnicima s područja županije. 

Staničić kaže kako se razgovaralo i o aktivnostima Glavnog ureda HTZ-a, javnim pozivima za udruženo oglašavanje i strateške projekte u turizmu. Cilj je ove godine na vrijeme pripremiti se za sezonu 2018. godine, kvalitetno se oglašavati na svjetskom turističkom tržištu, pojačati zračni promet u Hrvatskoj i produžiti sezonu, rekao je. 

Naglasio je i kako se razgovaralo o nautičkom turizmu, budući da Šibensko-kninska županija predvodi u Hrvatskoj u tom turističkom segmentu.

Teme razgovora bili su i ostali resursi kojima županija raspolaže, kao što su dva nacionalna parka, UNESCO-a baština, potencijali za produženje sezone kroz razvijanje kulturnog turizma, mogućnosti razvoja ruralnog turizma, itd. 

Šibensko-kninski župan Goran Pauk pohvalio se odličnim turističkim rezultatima.

- Na današnji dan nedostaje nam samo 6.000 noćenja do brojke od šest milijuna, što smo lani u županiji ostvarili tek krajem listopada. Ne bih rekao da smo prekapacitirani, jedino u sedmom i osmom mjesecu nemamo previše prostora za napredak. Ali, u županijskom prostornom planu područja namijenjena turizmu iskorištena su tek 30 posto. Tu imamo velik prostor za napredak i moramo ta područja kvalitetno iskoristiti -  rekao je Pauk.

Kao veliki potencijal koji se tek počeo koristiti za produženje sezone naveo je i mogućnosti za razvoj turizma u zaleđu. - Dakle, imamo još prostora za napredak -  smatra župan. 

Direktor Glavnog ureda HTZ-a kaže kako je još rano govoriti kolika bi mogla biti zarada od ovogodišnje turističke sezone te da će se financijska dobit znati tek početkom iduće godine. 

- Međutim, uvjeren sam da će financijski efekt pratiti broj noćenja i dolazaka. Naš turistički proizvod je porastao i u kvaliteti što nosi i višu cijenu. Napravit ćemo detaljnu analizu koliko troše gosti po danu. Nekakav prosjek je 66 eura po osobi, ali ima indicija da ta brojka raste -  rekao je Staničić.